Reformiştii arestaţi în Iran, interogaţi de unul dintre cei mai temuţi procurori ai ţării

Regimul iranian l-a desemnat pe unul dintre cei mai temuţi procurori ai săi, Saeed Mortazavi, pentru a-i interoga pe reformiştii arestaţi în timpul demonstraţiilor, generând temeri legate de o reprimare brutală a opoziţiei, relatează cotidianul britanic The Times, în ediţia electronică de joi.

16 afișări
Imaginea articolului Reformiştii arestaţi în Iran, interogaţi de unul dintre cei mai temuţi procurori ai ţării

Reformiştii arestaţi în Iran, interogaţi de unul dintre cei mai temuţi procurori ai ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rudele mai multor protestatari deţinuţi au confirmat că interogatoriile erau conduse de Saeed Mortazavi, cunoscut în Iran ca fiind "măcelarul presei". El a câştigat notorietate pentru rolul său în moartea unei femei canadiano-iraniene de ocupaţie fotoreporter, care a fost torturată, bătută şi violată în timpul detenţiei sale în 2003. "Rolul de frunte al lui Saeed Mortazavi în reprimarea (protestelor) de la Teheran ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru oricine care îi cunoaşte dosarul", a spus Sarah Leah Whitson, directorul pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al organizaţiei Human Rights Watch.

În calitate de procuror general în Teheran din 2003 şi anterior în calitate de judecător, Mortazavi a ordonat închiderea a peste 100 de ziare şi site-uri considerate ostile puterii politice. În 2004 el s-a aflat în spatele arestării a peste 20 de utilizatori de bloguri şi jurnalişti, care au fost deţinuţi pentru perioade lungi în închisori secrete, unde ar fi fost obligaţi să semneze mărturii false.

Mortazavi a condus de asemenea o acţiune în capitala iraniană, în urma căreia mai multe femei au fost arestate pentru că ar fi purtat haine inadecvate. În 2009 el a condus arestarea şi procesul lui Roxana Saberi, o jurnalistă americano-iraniană condamnată la opt ani de închisoare pentru spionaj.

În cazul fotoreporterului cu dublă cetăţenie, iraniană şi canadiană, Zahra Kazemi, vicepreşedintele de atunci al ţării, Mohammad Ali Abtahi, a recunoscut că aceasta a murit în urma fracturii de craniu suferite în timpul bătăilor la care a fost supusă. Fostul înalt oficial se află printre persoanele arestate săptămâna trecută, al căror număr total depăşeşte 600.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici