Refugiaţii din zonele de conflict pot fi localizaţi cu ajutorul serviciului Google Earth

Un parteneriat recent între Agenţia ONU pentru Refugiaţi şi Google permite utilizatorilor motorului de căutare Google Earth să localizeze refugiaţii din zonele de conflict de pe glob, relatează Der Spiegel.

119 afișări
Imaginea articolului Refugiaţii din zonele de conflict pot fi localizaţi cu ajutorul serviciului Google Earth

Refugiaţii din zonele de conflict pot fi localizaţi cu ajutorul serviciului Google Earth

Aproximativ 35 de milioane de persoane de pe glob au fost obligate să îşi părăsească locurile natale din cauza violenţelor, conflictelor politice sau catastrofelor. Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi a prezentat marţi un sistem multimedia prin care refugiaţii din zonele de conflict sunt monitorizaţi cu ajutorul serviciului Google Earth, cea mai mare hartă electronică a lumii.

Potrivit sursei citate, noul sistem funcţionează ca un serviciu cu instrumente multimedia pe care un utilizator de Internet îl poate ataşa hărţilor interactive prin satelit ale motorului Google Earth, care numără 300 de milioane de utilizatori. Sistemul interactiv include în prezent informaţii multimedia despre refugiaţi şi persecuţiile cu care se confruntă aceştia în Columbia, regiunea Darfur din Sudan şi Irak.

În timp ce utilizatorul îndreaptă cursorul spre o anumită regiune, poate citi despre violenţele care au determinat locuitorii să-şi părăsească domiciliile, să afle numele acestora şi popoarele aflate în vecinătatea taberei de refugiaţi şi pot viziona o serie de reportaje şi fotografii.

Agenţia intenţionează să utilizeze tehnologia Google pe plan intern, prin crearea unei baze de date pentru administratorii taberelor de refugiaţi şi pentru cercetători, pentru a face schimb de informaţii. Sistemul a generat totuşi o serie de controverse legate de imaginile detaliate cu taberele de refugiaţi din zonele de conflict, transmise prin satelit, ridicând probleme în privinţa securităţii acestor locuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici