Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a lăudat la Barcelona meritele unităţii

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a lăudat joi în Catalonia meritele unităţii, cu ocazia primului său discurs susţinut în regiune de la organizarea votului simbolic pe tema independenţei.

119 afișări
Imaginea articolului Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a lăudat la Barcelona meritele unităţii

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a lăudat la Barcelona meritele unităţii (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu putem permite slăbirea sau divizarea, deoarece lumea avansează mai mult spre integrare, o consecinţă tot mai mare a interdependenţei, care ne defineşte societăţile şi economiile", a spus monarhul cu ocazia unui discurs susţinut în faţa liderilor catalani.

Regele, aflat la putere din iunie, s-a exprimat şi în faţa lui Artur Mas, preşedintele Cataloniei, care a anunţat la sfârşitul lui noiembrie o foaie de parcurs pe care doreşte să o urmeze pentru a duce această puternică regiune din nord-estul Spaniei spre independenţă începând din 2016.

"Mai mult ca oricând trebuie să ne unim forţele şi strategiile", a spus Felipe al VI-lea, subliniind, totodată, necesitatea unui spirit de "cooperare şi solidaritate".

La 9 noiembrie, 1,9 milioane de catalani au votat în cadrul unei consultări simbolice în favoarea independenţei regiunii de 7,5 milioane de locuitori.

Înainte de intervenţia regelui spaniol, preşedintele catalan i-a urat bun venit, fără a aborda subiectul polemic.

Regele, care s-a exprimat şi în catalană, a apărat Constituţia spaniolă, în baza căreia sunt repartizate atribuţiile între puterea centrală şi regiuni, dând asigurări că aceasta va garanta, de asemenea, "diversitatea culturală, teritorială şi politică a Spaniei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici