Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a urcat duminică pe tron

  • Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a urcat duminică pe tron.
  • El i-a succedat mamei sale, regina Margrethe a II-a, care a abdicat după 52 de ani.
  • În capitala Copenhaga s-a adunat o mare mulţime de oameni, pentru a fi martori ai evenimentului istoric, relatează Reuters.
700 afișări
Imaginea articolului Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a urcat duminică pe tron

Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a urcat duminică pe tron

Margrethe, în vârstă de 83 de ani, a uimit naţiunea în ajunul Anului Nou când a anunţat că intenţionează să devină primul monarh danez din ultimii aproape 900 de ani care renunţă voluntar la tron.

Succesiunea a fost oficializată în momentul în care Margrethe a semnat declaraţia de abdicare în timpul unei reuniuni a Consiliului de Stat la Parlament, a precizat palatul regal.

Danemarca, una dintre cele mai vechi monarhii din lume, nu are o încoronare.

La reuniune au participat reprezentanţi ai guvernului, Margrethe, Frederik, în vârstă de 55 de ani, soţia sa de origine australiană Mary, în vârstă de 51 de ani, care este acum regină, şi fiul lor cel mare Christian, în vârstă de 18 ani, care este noul moştenitor al tronului.

La aproximativ o oră după semnare, premierul Mette Frederiksen ar urma să îl proclame pe noul rege la balconul parlamentului, iar Frederik va ţine un scurt discurs.

La temperaturi apropiate de zero grade, zeci de mii de persoane din toată Danemarca au venit în capitală pentru a asista la evenimente, semn al popularităţii uriaşe de care se bucură monarhia în această naţiune de aproape şase milioane de locuitori.

„Am venit astăzi aici pentru că aceasta este istoria care se face sub ochii noştri. Pur şi simplu trebuia să fim aici”, a declarat Soren Kristian Bisgaard, 30 de ani, pilot.

Bea şampanie cu trei prieteni, aşezaţi pe scaune de camping în faţa parlamentului.

„Sunt foarte ataşat de familia regală. Eu însumi am făcut parte din gărzile regale de viaţă, stând de pază la palatul regal. Sunt foarte mândru că am făcut asta şi, de asemenea, că mă aflu astăzi aici”, a spus el.

Mai târziu în cursul după-amiezii, noul rege şi regina urmau să se întoarcă cu trăsura cu cai la reşedinţa lor, Amalienborg, un complex regal construit în anii 1750 şi situat în centrul oraşului Copenhaga.

Cuplul va continua să locuiască împreună cu Margrethe, care îşi va păstra titlul de regină, la Amalienborg.

Margrethe, care în trecut declarase că va rămâne pe tron pe viaţă, nu a oferit un motiv exact pentru decizia sa de a se retrage, dar a declarat că o operaţie majoră la spate pe care a suferit-o în februarie anul trecut a făcut-o să se gândească la viitorul său.

„S-ar putea ca ea să creadă că prinţul Frederik este pregătit să preia acum tronul”, a declarat Lars Hovbakke Sorensen, istoric şi profesor asociat la University College Absalon din Danemarca.

„Are 55 de ani şi poate că regina a vrut să evite o situaţie în care să ai un rege foarte, foarte bătrân, aşa cum s-a văzut cu Prinţul Charles”. Regele britanic avea 73 de ani când a urcat pe tron, după ce mama sa, regina Elisabeta, a murit în septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Noul rege şi noua regină urcă pe tron într-un moment de mare sprijin public şi entuziasm pentru monarhie. Cel mai recent sondaj realizat după ce Margrethe a anunţat că va abdica a indicat că 82% dintre danezi se aşteaptă ca Frederik să se descurce bine sau foarte bine în noul său rol, în timp ce 86% au spus acelaşi lucru despre Mary.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rege,
danemarca,
frederik

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici