Regele Iordaniei califică situaţia creată de gruparea SI drept un "al treilea Război Mondial"

Regele Abdullah al Iordaniei a declarat, într-un interviu pentru CNN, că lumea occidentală şi cea arabă trebuie să reacţioneze împreună la ameninţarea reprezentată de grupul Stat Islamic, apreciind că este vorba despre un "al treilea Război Mondial", care implică musulmani, creştini şi alte religii.

38684 afișări
Imaginea articolului Regele Iordaniei califică situaţia creată de gruparea SI drept un "al treilea Război Mondial"

Regele Iordaniei califică situaţia creată de gruparea SI drept un "al treilea Război Mondial" (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Regele Iordaniei a apreciat că preşedintele american Barack Obama are dreptate când spune că membrii grupării Stat Islamic nu ar trebui numiţi extremişti islamişti, pentru că ei caută o legitimitate în interiorul Islamului, pe care nu o au. "Aceşti oameni vor să fie numiţi extremişti. Adică, ei consideră acest lucru un semn de onoare", a afirmat el. "Nu, noi suntem musulmani, nu ştiu ce sunt aceşti oameni, dar cu siguranţă nu au nici o legătură cu religia noastră", a adăugat suveranul.

Întrebat cum ar trebui să răspundă Occidentul, sau dacă răspunsul ar trebui să fie unul exclusiv arab, sau musulman sau occidental, Abdullah a afirmat că răspunsul ar trebui să fie unit. "Le-am spus atât liderilor din lumea arabă cât şi celor din toată lumea, acesta este un al treilea Război Mondial prin alte mijloace, care aduce alături musulmani, creştini şi alte religii în această luptă a generaţiilor în care trebuie să fim toţi, împreună. Deci nu este o luptă occidentală. Este o luptă în interiorul Islamului", a precizat el.

În legătură cu înregistrarea video difuzată de SI care prezenta execuţia unui pilot militar iordanian, regele a apreciat că scopul jihadiştilor este să intimideze, să sperie, însă efectul obţinut a fost contrar, iordanienii fiind motivaţi să se mobilizeze.

Întrebat ce reacţie a avut după ce a văzut înregistrarea video cu execuţia pilotului iordanian, regele Abdullah a precizat că nu a văzut imaginile. "Mulţi dintre noi au refuzat să vadă ceea ce cred că este propagandă. Desigur, am primit o informare detaliată despre ce s-a întâmplat. Nu am putut să nu vedem imagini în ziare. Dezgust, tristeţe pentru familie", a afirmat suveranul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici