Regimul Bashar al-Assad insistă că insurgenţii folosesc arme chimice

Regimul Bashar al-Assad acuză o grupare islamistă insurgentă că ar fi utilizat arme chimice, subliniind că serviciile de securitate nu vor utiliza niciodată armament de acest fel.

251 afișări
Imaginea articolului Regimul Bashar al-Assad insistă că insurgenţii folosesc arme chimice

Regimul Bashar al-Assad insistă că insurgenţii folosesc arme chimice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul sirian nu ar utiliza niciodată arme chimice", a dat asigurări ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zubi.

"Preşedintele american Barack Obama a declarat că utilizarea armelor chimice în Siria ar fi trecerea de o linie roşie. Însă şi preşedintele Bashar al-Assad consideră acelaşi lucru, că armele chimice ar fi trecerea de o linie roşie", a continuat al-Zubi.

Ambasadorul Siriei la ONU, Bashar Jaafari, a acuzat marţi insurgenţii că au utilizat "un produs chimic" împotriva populaţiei, în provincia Idlib, unde martori au semnalat că avioane militare au lansat o substanţă chimică. "Grupuri teroriste au răspândit o substanţă chimică spre mulţime, în localitatea Salaqeb", a declarat Jaafari. "Victimele acestui act odios şi iresponsabil au fost transportate şi tratate în Turcia, conform unui scenariu prestabilit, în scopul de a atribui atacul armatei siriene", a adăugat el.

Avioane militare au lansat "substanţe chimice", marţi, deasupra provinciei siriene Idlib, într-un incident soldat cu cel puţin doi morţi şi peste 20 de răniţi, afirmă surse citate de site-ul postului tv Al-Jazeera. Într-un alt incident cu arme chimice, produs săptămâna trecută, insurgenţii susţin că 42 de oameni au murit sufocaţi într-un cartier din Damasc.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat săptămâna trecută că regimul din Siria probabil a utilizat arme chimice de mică putere, subliniind că informaţiile nu sunt sigure. "Serviciile de informaţii americane au concluzionat, cu un anumit nivel de exactitate, că regimul sirian a utilizat arme chimice, în special gaz sarin", a spus Hagel. Însă, conform experţilor, informaţiile furnizate de Statele Unite privind presupusa utilizare a armelor chimice de către regimul din Siria nu se ridică la nivelul standardelor probelor luate în considerare de Naţiunile Unite, care vor trimite o echipă pentru evaluarea situaţiei. Preşedintele Barack Obama a cerut o evaluare definitivă privind utilizarea sau nu a armelor chimice de către regimul din Siria înainte de a lua o decizie privind noi măsuri în acest dosar.

Siria se confruntă, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 70.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici