Regimul Kadhafi dispunea de arme chimice nedeclarate

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat vineri că un stoc de arme găsit de Consiliul naţional de tranziţie (CNT) după îndepărtarea regimului Kadhafi era compus din arme chimice nedeclarate.

681 afișări
Imaginea articolului Regimul Kadhafi dispunea de arme chimice nedeclarate

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O echipă de inspectori OIAC s-a deplasat în Libia între 17 şi 19 ianuarie 2012 pentru a verifica arme nedeclarate anterior", a declarat OIAC într-un comunicat, precizând că vizita inspectorilor a fost efectuată la cererea noilor autorităţi libiene.

"Inspectorii au examinat muniţia formată în special din obuze şi au determinat că este vorba de muniţie chimică şi trebuiau prin urmare să fie declarate", a precizat OIAC în comunicat.

La 28 noiembrie, CNT i-a semnalat oficial OIAC că a găsit ceea ce noile autorităţi credeau a fi arme chimice care nu fuseseră declarate de fostul regim.

"Tot materialul nou declarat este depus într-un depozit din Ruwagha în sud-est Libiei, alături de cantităţile de iperită şi de alte produse chimice care au fost declarate de guvernul Kadhafi", a precizat OIAC.

Regimul colonelului Muammar Kadhafi a aderat în 2004 la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) cu sediul la Haga, însă mai avea de eliminat 11,5 tone de iperită (gaz muştar), reprezentând 45 la sută din stocul iniţial, la declanşarea rebeliunii în februarie.

Iperita sau gazul muştar provoacă grave arsuri chimice asupra ochilor, pielii şi a plămânilor.

După moartea lui Muammar Kadhafi la 20 octombrie, CNT a proclamat la 23 octombrie "libertatea totală" a ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici