Regina Elisabeta părăseşte pentru totdeauna Palatul Buckingham

A fost reşedinţa oficială a regalităţii din 1837, dar Elisabetei nu i-a plăcut niciodată, iar când Charles va urca pe tron, îl va transforma în muzeu.

73947 afișări
Imaginea articolului Regina Elisabeta părăseşte pentru totdeauna Palatul Buckingham

Regina Elisabeta părăseşte pentru totdeauna Palatul Buckingham

Este poate mai mult decât orice altceva simbolul monarhiei britanice: dar acum cortina cade pe Palatul Buckingham. Regina Elisabeta a decis să-şi abandoneze reşedinţa istorică şi să plece să locuiască definitiv la Castelul Windsor: steagul regal nu va mai flutura deasupra Palatului, semn al prezenţei suveranului, ci Union Jack, steagul britanic.

Elizabeth a preferat mereu Windsor

Palatul Buckingham este reşedinţa oficială a familiei regale din 1837, când regina Victoria s-a stabilit acolo: dar Elisabetei nu i-a plăcut niciodată, atât de mult încât la începutul domniei ei a avut o oarecare ezitare să meargă să locuiască acolo. Dar în cei doi ani de pandemie, multe lucruri s-au schimbat: Elizabeth a locuit în Windsor ca măsură de precauţie şi de acolo şi-a îndeplinit angajamentele.

Se pare că ultima dată când a petrecut noaptea la Palatul Buckingham a fost în martie 2020. Pe de altă parte, Regina este foarte ataşată de Castelul Windsor: acolo şi-a petrecut ultimele luni în compania prinţului Philip, care s-a stins din viaţă în aprilie anul trecut, iar acolo sunt poneii săi iubiţi. Pare aşadar firească alegerea de a face din noua reşedinţă stabilă, mai ales că Elizabeta va desfăşura din ce înce mai multe angajamente în mod virtual, aşa cum a făcut în ultimele luni din cauza Covid: pe scurt, o suverană pusă pe smartworking.

Elisabetta tocmai s-a vindecat de coronavirus şi a reluat întâlnirile oficiale (pe Zoom) şi în curând va fi revăzută în carne şi oase, pe 14 martie, în Westminster, de Ziua Commonwealth-ului şi pe 29, pentru o comemorare a Prinţului Philip. Dar Regina, care are aproape 96 de ani, acuză acum probleme de mobilitate şi de aceea se va muta din ce în ce mai rar de la Windsor: chiar dacă Palatul Buckingham va reveni în centrul atenţiei în iunie, cu ocazia sărbătoririi Jubileului de Platină, 70 de ani de domnie.

Moment jenant în 1982

Palatul Buckingham a fost fundalul celor mai importante momente ale domniei Elisabetei, de la sărutul de pe balcon dintre Charles şi Diana până la invazia lui James Bond în filmul filmat de Daniel Craig cu Regina pentru inaugurarea Jocurilor Olimpice din 2012.
Dar reşedinţa a cunoscut şi episoade jenante: precum  din 1982 intrarea lui Michael Fagan, muncitorul londonez care a reuşit să urce pereţii şi să ajungă în dormitor. Este greu pentru Palatul Buckingham să-şi recapete locul în monarhie, în viitor. Se ştie că nici Charles nu îl consideră un loc potrivit şi că atunci când va fi rege nu va merge să locuiască acolo, ci mai degrabă îl va transforma într-un muzeu deschis publicului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici