Remaniere guvernamentală în Franţa, după numirea lui Christine Lagarde la conducerea FMI

Ministrul francez al Bugetului, François Baroin, a fost numit miercuri ministrul Economiei, Finanţelor şi Industriei în locul lui Christine Lagarde, care preia conducerea FMI.

220 afișări
Imaginea articolului Remaniere guvernamentală în Franţa, după numirea lui Christine Lagarde la conducerea FMI

Remaniere guvernamentală în Franţa, după numirea lui Christine Lagarde la conducerea FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Baroin, în vârstă de 46 de ani, este înlocuit la Buget de Valérie Pécresse (Învăţământul Superior), care preia şi funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.

În cadrul acestei remanieri, portofoliul ministrului pentru Afaceri Europene, deţinut de Laurent Wauquiez, care îi ia locul lui Valérie Pécresse, este preluat de Jean Léonetti, membru al partidului prezidenţial UMP.

François Baroin, care reprezintă tabăra celor apropiaţi preşedintelui Jacques Chirac în cadrul majorităţii de dreapta ameninţată de diviziuni, consideră legitimă recuperea ministerului condus de Christine Lagarde, fiind deja familiarizat cu dosarele fiscale.

Această remaniere este o ocazie de a numi şi un înlocuitor la Ministerul Funcţionarilor Publici al lui George Tron, inculpat pentru viol şi agresiune sexuală. Acest portofoliu i-a fost acordat lui François Sauvadet, din tabăra de centru.

În afara altor permutări în cadrul Guvernului, această remaniere a fost o ocazie pentru înfiinţarea unui post, prin numirea fostului campion olimpic de judo David Douillet ca secretar de Stat în Ministerul de Externe, care se ocupă de francezii din străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici