REPORTAJ AFP: Atenienii aşteaptă decizia Europei cu nerăbdare, îngrijoraţi, furioşi sau plini de speranţă

Atenienii aşteptau cu nerăbdare - îngrijoraţi, furioşi sau plini de speranţă - ca Eurogrupul şi summitul liderilor din zona euro să decidă duminică viitorul financiar al ţării lor - înăuntrul sau în afara zonei monedei unice europene, relatează AFP în pagina electronică.

525 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ AFP: Atenienii aşteaptă decizia Europei cu nerăbdare, îngrijoraţi, furioşi sau plini de speranţă

REPORTAJ AFP: Atenienii aşteaptă decizia Europei cu nerăbdare, îngrijoraţi, furioşi sau plini de speranţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tânăr şomer, Angelos Panolas, nu este optimist, după tensiunile din timpul reuniunii Eurogrupuluiîn noaptea de sâmbătă spre duminică. "Obţinerea unui acord va fi foarte dificilă. Eu nu-i văd pe partenerii europeni dispuşi să ofere cadouri grecilor", spune el.

Dar nu este îngrijorat. "Ce-o fi, o fi", spune tânărul, care înclină să creadă că, mai degrabă, "Grecia nu va părăsi zona euro".

Un pensionar, Yannis Theodoridis, remarcă faptul că "aceste ultime zile sunt foarte dure", "nu prea mai dormim, toată lumea este îngrijorată, nu mai sunt bani, băncile sunt închise".

El este furios pe guvernele greceşti, "care n-ar trebui să-şi mai râdă de oameni' şi se întreabă "dacă să mai creadă în ceva".

În orice caz, în opinia sa, "dacă revenim la drahmă, s-a terminat totul, va fi o catastrofă şi nu vom putea să ne întoarcem de unde am plecat".

Irini Karanasiou, în vârstă de 77 de ani, crede, de asemenea, că "partenerii europeni sunt duri cu Guvernul grec", dar că, în acelaşi timp, "grecii sunt şi ei vinovaţi de această situaţie", deoarece "nu eram pregătiţi să negociem cu ei la început". Irini preferă să nu se gândească la Grexit.

"Ei ar trebui să iasă din Europa"

"Suntem, evident, stresaţi şi ne este frică pentru viitorul ţării noastre", spune Katerina, în vârstă de 23 de ani, ghid turistic. "Creditorii exagerează şi deturnează adevărul pentru a arăta o faţă urâtă a Greciei", crede ea, subliniind că "asta nu ajută lucrurile să avanseze".

Nikos, alt pensionar, este foarte furios pe "(ministrul german de Finanţe Wolfgang) Schäuble şi pe alţii, care vor face în curând parte din trecut, iar istoria îi va judeca. Eu cred că ei comit o greşeală fiind atât de duri cu Grecia. Ei încearcă să dea Grecia afară din propria casă!".

El mai spune că "dacă vedem ceva «Made in Finland» nu vom cumpăra". Finlanda este una dintre cele mai dure ţări cu Grecia. "Aceşti oameni sunt atât de reci. Ei sunt cei care ar trebui să plece din Europa", tranşează el.

Însă, în opinia sa, "Europa vrea Grecia. Nu văd de ce ei (creditorii) nu s-ar pune de acord".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici