REPORTAJ: Cine sunt şi ce vor separatiştii din estul Ucrainei - FOTO

"Primar", "guvernatori" sau "comandanţi", liderii insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, care prevăd organizarea, duminică, a unui referendum pe tema independenţei erau în mare parte necunoscuţi marelui public înainte ca rebeliunea să afecteze această regiune industrială rusofonă.

1139 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Cine sunt şi ce vor separatiştii din estul Ucrainei - FOTO

REPORTAJ: Cine sunt şi ce vor separatiştii din estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

PAVLO GUBAREV, 31 de ani, guvernator autoproclamat al Doneţk

Arestat în martie pentru "atingere adusă integrităţii teritoriale", el a fost eliberat miercuri în schimbul a trei ofiţeri ai serviciilor speciale ucrainene deţinuţi de insurgenţi. Eliberarea sa a fost "salutată" imediat de Vladimir Putin.

Amator de box şi directorul unei agenţii locale de publicitate, el s-a erijat în purtător de cuvânt al contestatarilor din est după înlăturarea de la putere, în februarie, a regimului prorus al lui Viktor Ianukovici şi instalarea unui Guvern provizoriu proeuropean.

Provenit dintr-o familie numeroasă şi tatăl a trei copii, el a militat în cadrul Partidului socialist progresist ucrainean, o formaţiune născută în anii 1990 ce avea ca principal program respingerea Occidentului - globalizarea, Statele Unite şi Fondul Monetar Internaţional - şi o revenire la unirea cu Rusia.

DENIS PUŞILIN, 33 de ani, copreşedinte al "Republicii populare din Doneţk"

După ce şi-a îndeplinit serviciul militar, el nu şi-a încheiat studiile economice la Doneţk.

El se declară membru al formaţiunii politice My Maiemo Metu (MMM - "Avem un obiectiv") moştenitoarea piramidei financiare MMM înfiinţată de rusul Serghei Mavrodi care a petrecut mai mulţi ani în închisoare. După ce a fost elibert, acesta şi-a lansat activităţile în Rusia şi fosta URSS.

În anii 2000, Puşilin se ocupa de distribuirea ciocolatei în cadrul grupului Solodke Jittia (Dolce vita), apropiat de deputatul prorus Boris Kolesnikov.

În biografia sa, redactată în noiembrie, el a declarat că este în şomaj.

Puşilin se declară susţinător al grupării paramilitare Oplot, al cărei lider a cerut public ca opozanţilor proeuropeni "să li se scoată ochii sau să li se rupă picioarele" dacă trec la acţiune.

El este căsătorit şi are o fetiţă.

VIACESLAV PONOMAREV, 49 de ani, primar autoproclamat al oraşului Slaviansk, bastion al insurgenţei armate proruse din estul ţării

Bărbatul care îi cere lui Vladimir Putin militari şi arme a promis într-un interviu acordat presei ruse să îi "extermine" pe cei care sunt împotriva lui.

Oamenii lui au reţinut timp de peste o săptămână o echipă internaţională de inspectori militari ai OSCE care au fost calificaţi pe rând drept "prizonieri de război" şi "invitaţi".

El a rămas fără două degete de la mâna stângă şi întreţine confuzia cu privire la trecutul său şi eventuala sa participare la "operaţiunile speciale".

Divorţat, tatăl unui băiat, el susţine că "trăieşte mai bine singur".

IGOR STRELKOV (Ghirkin), 43 de ani, comandantul miliţiilor din Slaviansk, prezentat ca viitorul şef al rebeliunii din est

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene (SBU), el este colonel al serviciilor de informaţii militare ruse. Igor Ghirkin, născut la 17 decembrie 1970 şi rezident în Moscova, este implicat între altele în capturarea observatorilor OSCE.

SBU a difuzat ceea ce a prezentat drept conversaţiile telefonice interceptate între el şi emisarul rus Vladimir Lukin, trimis de Kremlin pentru a elibera echipa OSCE.

Potrivit SBU, el a traversat ultima dată frontiera ucraineană în februarie 2014 pentru a merge la Simferopol, capitala Crimeei alipite în martie la Rusia.

Într-un interviu acordat cotidianului popular rus Komsomolskaia Pravda, el a declarat că nu are intenţia de a "se opri la Doneţk".

"Vrem să eliberăm Ucraina de fascişti", a declarat el, calificând această fostă republică sovietică drept "stat eşuat" pentru care comunitatea internaţională "nu va declanşa un al Treilea Război Mondial".

El a povestit că miliţiile din Slaviansk sub ordinele sale sunt formate în proporţie de "două treimi din ucraineni care au experienţă de luptă dobândită în Cecenia, Asia Centrală", precum şi în Irak şi Iugoslavia.

VALERI BOLOTOV, 43 de ani, "guvernator popular" al Lugansk, unul dintre comandanţii "armatei din sud-est"

Fost paraşutist care a participat la conflictele din Armenia şi republica separatistă azeră Nagorno Karabah, el a studiat ulterior economia şi ingineria.

Într-o înregistrare video difuzată de presa ucraineană la începutul lui mai, acest tată a doi copii a decretat restricţii de circulaţie şi "mobilizarea totală a tuturor bărbaţilor" la Lugansk.

"Ne vom apăra teritoriul de ocupanţii neonazişti", a declarat el, referindu-se la autorităţile de la Kiev. "Scopul nostru este Kievul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici