Reprezentanţi irakieni au semnat "acordul de la Helsinki" pentru reconciliere

Reprezentanţi ai partidelor politice irakiene şi ai "altor grupuri care au legătură cu conflictul" din această ţară au semnat, luni, "acordul de la Helsinki", prin care se angajează "să înceapă negocieri în vederea reconcilierii naţionale", au anunţat organizatorii reuniunii, citaţi de AFP.

8 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţi irakieni au semnat "acordul de la Helsinki" pentru reconciliere

Reprezentanţi irakieni au semnat "acordul de la Helsinki" pentru reconciliere

"Participanţii au convenit asupra unei serii de recomandări pentru deschiderea de negocieri în vederea realizării reconcilierii naţionale", se arată într-un comunica al Crisis Management Initiative (CMI), organizaţie nonguvernamentală finlandeză specializată în rezolvarea conflictelor.

Textul, publicat de CMI în engleză şi arabă, conţine 12 recomandări şi nouă obiective politice. Semnatarii se angajează "să rezolve toate diferendele politice fără violenţă şi prin mijloace democratice", "să interzică, în timpul negocierilor, utilizarea armelor de către toate grupările armate" şi "să formeze o comisie independentă (...) a cărei misiune va fi supravegherea procesului de dezarmare a grupurilor armate neguvernamentale".

Ei s-au angajat şi "să pună capăt disputelor sectare şi etnice", "să stopeze deplasarea irakienilor (...) şi să garanteze revenirea în siguranţă a acestora", precum şi să asigure armatei şi poliţiei mijloacele necesare pentru îndeplinirea misiunilor.

Anunţul privind semnarea acordului - pe care CMI a refuzat să îl comenteze luni seara - coincide cu vizita-surpriză în Irak a preşedintelui american, George W. Bush. Organizatorii reuniunii nu au oferit nici detalii privind identitatea participanţilor sau modalităţile de continuare a discuţiilor.

Televiziunea publică finlandeză a afirmat că printre participanţi s-au numărat secretarul de stat irakian pentru dialog naţional, şiitul Akram al-Hakim, reprezentanţi ai liderului radical şiit Moqtada Sadr şi ai liderului sunnit Saleh al-Mutlaq, precum şi un reprezentant al partidului premierului irakian Nuri al-Maliki. La reuniune au fost prezente şi personalităţi implicate în procesele de pace din Africa de Sud şi Irlanda de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici