Reprimarea violentă a manifestaţiilor din Siria, condamnată ferm de comunitatea internaţională

Comunitatea internaţională a condamnat ferm reprimarea violentă în Siria a protestelor împotriva regimului condus de Bashar Al-Assad, soldată vineri cu moartea a mai mult de 80 de persoane, şi a cerut autorităţilor de la Damasc să pună capăt violenţelor şi să aplice reforme.

56 afișări
Imaginea articolului Reprimarea violentă a manifestaţiilor din Siria, condamnată ferm de comunitatea internaţională

Reprimarea violentă a manifestaţiilor din Siria, condamnată ferm de comunitatea internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Martori oculari şi militanţi pentru drepturile omului au afirmat că forţele de ordine au deschis focul cu muniţie reală asupra participanţilor la manifestaţiile organizate vineri în mai multe oraşe din Siria, provocând moartea a cel puţin 82 de persoane şi rănirea altor câteva sute. Demonstraţiile de vineri au fost cele mai importante de la declanşarea campaniei de contestare a regimului de la Damasc.

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a condamnat "reprimarea oarbă şi brutală" şi a cerut autorităţilor siriene "să renunţe la utilizarea violenţei".

Şi Statele Unite au condamnat "în cei mai fermi termeni recurgerea la forţă împotriva manifestanţilor". "Această utilizare revoltătoare a violenţei împotriva manifestanţilor trebuie să înceteze imediat", a declarat preşedintele Barack Obama, apreciind că violenţele demonstrează că anunţul făcut de guvern privind ridicarea stării de urgenţă "nu este serios".

ONU a condamnat "violenţele repetate (...) împotriva manifestanţilor paşnici". Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut încetarea imediată a violenţelor şi a repetat solicitarea de declanşare a unei "anchete independente, transparente şi eficiente asupra motivelor masacrelor".

Uniunea Europeană consideră că violenţele din Siria sunt intolerabile. "Cer guvernului sirian să aplice reforme politice profunde, să înceapă prin respectarea celor mai elementare drepturi, a libertăţilor fundamentale şi a principiilor statului de drept", a declarat şeful diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

La rândul său, Marea Britanie a apreciat drept "inacceptabile" violenţele, acuzând Damascul de comiterea de asasinate. "Cer forţelor de securitate siriene să dea dovadă de reţinere (...), iar autorităţilor siriene, să respecte dreptul poporului de a manifesta paşnic", a afirmat ministrul de Externe William Hague.

Guvernul german "condamnă cu cea mai mare severitate" violenţele împotriva manifestanţilor paşnici, a afirmat ministrul de Externe Guido Westerwelle, apreciind că violenţele "trebuie să înceteze imediat".

Cancelarul austriac, Werner Faymann, s-a declarat şocat de amploarea represiunii. "Acţiunile brutale şi inumane ale forţelor de securitate împotriva populaţiei trebuie categoric condamnate", a spus el, cerându-i preşedintelui sirian să înceapă un dialog paşnic cu toate forţele din ţară.

Grecia a cerut autorităţilor siriene să dea dovadă de reţinere şi să aplice imediat reforme, în timp ce autorităţile de la Roma au reamintit că "dreptul la manifestaţie paşnică trebuie respectat" şi au condamnat ferm reprimarea manifestaţiilor.

Şi Belgia a condamnat recurgerea la violenţă şi "ciclul forţei brutale", cerând regimului sirian să înceapă "un dialog democratic real şi un proces de reforme care să ţină cont de aspiraţiile populaţiei".

Interlocutor privilegiat la Siriei, Rusia a cerut o accelerare a reformelor din Siria şi şi-a exprimat îngrijorarea pentru soarta "persoanelor nevinovate" devenite victime ale suferinţelor. "Suntem ferm convinşi că numai un dialog constructiv şi o accelerare a reformelor politice, sociale şi economice de amploare, aşa cum au fost expuse de conducerea siriană, pot permite o dezvoltare stabilă şi democratică", a afirmat Ministerul rus de Externe.

La rândul său, Turcia a cerut autorităţilor siriene "să acţioneze cu maximum de reţinere". "Reformele trebuie aplicate cu hotărâre, finalizate în cel mai scurt timp şi aplicate fără a mai pierde timpul", a declarat Ministerul turc de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici