Republicanul care l-a acuzat pe Obama că minte, sancţionat de Camera Reprezentanţilor - VIDEO

O rezoluţie de "dezaprobare" a fost adoptată marţi în Camera Reprezentanţilor, pentru a-l sancţiona pe republicanul Joe Wilson, care a strigat "minţiţi!" săptămâna trecută, în mijlocul discursului preşedintelui Barack Obama în faţa Congresului american.

14 afișări
Imaginea articolului Republicanul care l-a acuzat pe Obama că minte, sancţionat de Camera Reprezentanţilor - VIDEO

Republicanul Joe Wilson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezoluţia a fost adoptată cu 240 de voturi, contra 179. Un număr de 12 democraţi au votat împotriva sancţiunii şi şapte republicani au votat pentru.

Potrivit textului rezoluţiei, întreruperea discursului prin comentariul lui Wilson este o "abatere de la convenienţe (...), în detrimentul Camerei". Conform rezoluţiei, "Camera Reprezentanţilor dezaprobă conduita reprezentantului de South Carolina, Wilson, în cursul sesiunii comune a Congresului de la 9 septembrie 2009".

Reprezentantul democrat James Clyburn, unul dintre promotorii rezoluţiei de dezaprobare, a declarat cu puţin timp înainte de vot: "Când unul dintre noi, în cursul unei sesiuni solemne, încălcând regulile Camerei, lansează în mod ruşinos acuzaţii împotriva preşedintelui Statelor Unite, comandantul nostru suprem, şi refuză să-şi exprime formal scuzele, trebuie cel puţin să ne exprimăm dezaprobarea".

La rândul său, liderul minorităţii republicane John Boehner a calificat rezoluţia prezentată de democraţi drept o "lovitură partizană".

"Nu este decât o lovitură partizană destinată să abată atenţia oamenilor de la problemele reale pe care pe care americanii vor să le dezbată, adică protecţia în sănătate", a spus Boehner în faţa Camerei. "Este o zi tristă pentru Camera Reprezentanţilor", a adăugat el.

Mai mulţi republicani au argumentat în faţa Camerei, înainte de vot, că Wilson şi-a prezentat deja scuzele şi că ele au fost acceptate de preşedinte şi vicepreşedinte.

"Minţiţi!", a exclamat, miercuri seară, Wilson, în timpul unui discurs solemn al preşedintelui american în faţa celor două Camere ale Congresului, când acesta a dat asigurări că reforma sistemului de sănătate nu va finanţa asigurarea medicală a imigranţilor ilegali.

Wilson şi-a prezentat scuzele faţă de preşedinte, la mai puţin de trei ore după comentariul său, pe care l-a calificat drept "deplasat" şi "regretabil". Preşedintele Obama i-a acceptat scuzele.

Wilson a declarat că nu se va scuza din nou în faţa Camerei Reprezentanţilor, aşa cum îi sugerau democraţii care au depus rezoluţia de "dezaprobare".

Liderul majorităţii democrate din Cameră, Steny Hoyer, a declarat marţi, în timpul conferinţei sale de presă săptămânale, că Wilson "ar fi putut să rezolve această problemă el însuşi", dar că nu a profitat de ocazia de a-şi prezenta scuzele în faţa Camerei.

"El şi-a prezentat scuzele preşedintelui, cred că acesta este un lucru bun. Dar el a tulburat de asemenea ordinea Camerei", a spus el, adăugând însă că nu trebuie "să se facă mai mult decât era necesar".

Întrebat dacă ar putea exista o eventuală conotaţie rasială în spatele remarcii lui Wilson, liderul democrat a răspuns că "atacurile care îl vizează pe preşedintele Obama sunt neobişnuit de corozive". "Sper că ele nu sunt motivate de rasism", a menţionat el.

La rândul său, soţia lui Wilson, Roxanne Wilson, s-a exprimat într-o înregistrare video pe site-ul de Internet al soţului său, pentru a-l apăra pe acesta, apreciind că "nu merită tratamentul pe care i-l rezervă Congresul".

"Joe m-a sunat după discurs, miercuri seară. I-am spus: «cine este nebunul care a strigat: minţiţi!». Mi-a spus «eu»", a povestit soţia congresmenului.

"Am zis «nu, dar serios, cine este?». Nu puteam să cred că era el", a spus ea, adăugând că soţul său este o persoană "foarte pasională".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici