Responsabilul tehnic de proiectul rachetei intercontinentale Bulava a demisionat

Responsabilul tehnic în cazul proiectului rachetei intercontinentale ruseşti Bulava, Iuri Solomonov, a demisionat după un nou eşec al unui test de lansare, efectuat la jumătatea lunii iulie, au anunţat, miercuri, mai multe surse.

42 afișări
Imaginea articolului Responsabilul tehnic de proiectul rachetei intercontinentale Bulava a demisionat

Iuri Solomonov

Iuri Solomonov, directorul Institutului de Termotehnică din Moscova, "şi-a prezentat demisia după ultimul eşec al Bulava", a declarat o sursă din cadrul complexului militaro-industrial al forţelor strategice ruse, citată de agenţia Interfax.

"Demisia sa va fi acceptată, o reorganizare a conducerii institutului este necesară", a adăugat sursa respectivă.

Directorul adjunct al institutului Boris Rumianţev a confirmat demisia lui Solomonov dar a dezminţit că aceasta are legătură cu ultimul eşec al testării rachetei Bulava, la 15 iulie, în Marea Albă (nord).

"Structura conducerii institutului este pe cale să fie modificată", a declarat Boris Rumianţev, asigurând că această reorganizare se desfăşoară de un an şi că atribuţiile care reveneau postului lui Solomonov vor fi împărţite în două. "Dacă ar fi fost vorba despre o sancţiune, i s-ar fi retras şi atribuţiile de a face numiri", a subliniat el.

Având o rază de acţiune de 8.000 de kilometri, racheta Bulava (SS-NX-30 conform clasificării NATO) poate fi echipată cu zece ogive nucleare. Aceasta va echipa submarinele nucleare lansatoare de rachete ruseşti din generaţia a patra, aflate în faza de construcţie.

Până în prezent, cinci dintre cele zece teste efectuate de marina rusă s-au soldat cu un eşec.

În timpul testului efectuat la 15 iulie, o rachetă Bulava lansată de pe submarinul Dmitri Donskoi s-a dezintegrat în timpul zborului ca urmare a unei defecţiuni la primul etaj al rachetei.

Incidentul ar fi putut fi provocat de "o supraîncălzire a fuselajului rachetei care să fi modificat traiectoria acesteia determinând dezintegrarea ei automată", anunţase atunci o sursă din cadrul complexului militaro-industrial citată de agenţiile ruseşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici