Reţea care racola tinere pentru prelevare de ovule în Ciprul de Nord, anihilată în Republica Moldova

Autorităţile moldovene au anunţat că au anihilat o grupare care racola tinere din Republica Moldova, pe care le ducea în Turcia şi apoi în Ciprul de Nord, pentru a le fi prelevate ovulele, relatează IPN în pagina electronică.

154 afișări
Imaginea articolului Reţea care racola tinere pentru prelevare de ovule în Ciprul de Nord, anihilată în Republica Moldova

Reţea care racola tinere pentru prelevare de ovule în Ciprul de Nord, anihilată în Republica Moldova (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Iurie Podarilov, şef-adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, a declarat în cadrul unui briefing de presă că cel puţin şapte femei au fost convinse, în perioada 2014-2015, să se deplaseze în străinătate pentru a dona ovule. Cele mai multe sunt din sudul Republicii Moldova, din familii vulnerabile. Erau recrutate femei cu vârsta de până la 25-27 de ani, care au avut în trecut naşteri, de preferinţă blonde, cu tenul deschis şi ochii albaştri.

Înainte de a merge în Turcia, iar de acolo în Ciprul de Nord, femeilor li se administra un tratament de stimulare ovariană, cu preparate aduse în Republica Moldova prin contrabandă şi fără supraveghere medicală. Iurie Podarilov spune că femeile erau minţite că nici tratamentul şi nici procedura de prelevare de ovule nu le poate face rău. Niciuna dintre ele nu a fost prevenită despre riscul infertilităţii.

Pentru fiecare prelevare de ovule în clinicile din Ciprul de Nord, membrii grupării încasau între trei şi patru mii de dolari. Din această sumă, victimelor le reveneau până la 500 de dolari, dar erau femei care acceptau să treacă prin această procedură şi pentru 200 de dolari.

Potrivit lui Iurie Podarilov, este primul caz de acest gen documentat în regiune. În Republica Moldova, activităţile de recrutare erau coordonate de o femeie cu cetăţenie ucraineană, în vârstă de 25 de ani, care în prezent este reţinută împreună cu complici din Chişinău şi Comrat.

O moldoveancă de 34 de ani, suspectată că ar fi liderul grupării, este stabilită de mai mulţi ani în Istanbul şi deocamdată nu a fost reţinută, dar se desfăşoară cercetări în cooperare cu autorităţile din Turcia. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de organizarea traficului de persoane cu scopul prelevării de celule, suspecţii riscă pedepse cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici