Retragerea trupelor americane din Irak ar genera un război de epurare etnică în Bagdad

Oficialii americani din Bagdad se tem că violenţele dintre sunniţi şi şiiţi se vor transforma în "epurări etnice", odată cu retragerea forţelor Statelor Unite din Irak, a anunţat joi o agenţie guvernamentală, citată de Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Retragerea trupelor americane din Irak ar genera un război de epurare etnică în Bagdad

Retragerea trupelor americane din Irak ar genera un război de epurare etnică în Bagdad

Inspectorul special general pentru reconstrucţia Irakului (SIGIR) a avertizat într-un raport că nivelurile scăzute de violenţă interconfesională, atribuite strategiei preşedintelui George W. Bush, nu au generat reconciliere politică pe termen lung în Bagdad şi în provincia vecină Diyala.

"Unele districte şi cartiere rămân zone «prea periculoase» pentru ca o reconciliere să aibă loc", se arată în raportul SIGIR, care include şi o recapitulare a iniţiativei diplomatice a lui Bush de a stabiliza Irakul.

"În zonele cu populaţie mixtă şiită-sunnită, ni s-a spus, retragerea forţelor militare ale SUA ar genera câmpuri de luptă ale epurărilor etnice", mai scrie în raport.

Atacurile interconfesionale au survenit după bombardarea în luna februarie 2006 a unei moschei şiite din oraul sunnit Samarra. Analiştii consideră că unul dintre motivele pentru care violenţele s-au redus este scala "epurării după criterii confesionale" care s-a conturat de atunci în districtele care aveau cândva populaţie mixtă sunnită-şiită.

"Extremiştii sunniţi şi şiiţi au ca ţintă oficialii guvernamentali locali, liderii religioşi şi şeicii tribali care fac demersuri pentru a obţine o reconciliere", se mai arată în raport.

"Consilierii gruvernamentali... au precizat că Bagdadul a pierdut o serie de elemente cheie al societăţii civile - lideri academici şi economici - fiindu-i dificil să identifice şi să atragă parteneri serioşi şi capabili".

În raport mai scrie că programul din Irak nu are un plan comprehensibil, cu obiective clar definite. Raportul a făcut apel la ambasadorul SUA în Irak, Ryan Crocker, şi la comandantul forţelor militare din Irak, generalul David Petraeus, să conceapă un astfel de plan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici