Reuniune a miniştrilor arabi de Externe, privind "escalada israeliană periculoasă de la Ierusalim"

Miniştrii arabi ai Afacerilor Externe au organizat luni o "reuniune de urgenţă" la Riyadh, pentru a discuta despre mijloacele de oprire a "escaladei israeliene periculoase de la Ierusalim", a anunţat agenţia publică de presă a Arabiei Saudite, SPA, citată de AFP în pagina electronică.

771 afișări
Imaginea articolului Reuniune a miniştrilor arabi de Externe, privind "escalada israeliană periculoasă de la Ierusalim"

Reuniune a miniştrilor arabi de Externe, privind "escalada israeliană periculoasă de la Ierusalim" (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

"Această reuniune de urgenţă are loc în momentul în care Guvernul israelian, coloniştii, grupările extremiste evreieşti şi forţele israeliene conduc o escaladă periculoasă în oraşul sfânt Ierusalim", a declarat ministrul de Externe din Emiratele Arabe Unite (EAU), Abdallah ben Zayed al-Nahyane, potrivit agenţiei SPA.

"Ne reunim astăzi pentru a decide ceea ce putem face pentru a opri aceste crime şi încălcări", a adăugat ministrul, care a prezidat reuniunea la care au participat cele 22 de state membre ale Ligii Arabe.

Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a rugat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite să lucreze în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian, potrivit SPA.

Începând cu data de 1 octombrie, numeroase atacuri în care au fost folosite cuţite, gloanţe şi vehicule, au avut loc în Israel şi în Cisiordania ocupată, generând temeri privind o nouă Intifadă.

Aceste violenţe, al căror centru de interes este Esplanada Moscheilor din Ierusalim, au cauzat moartea a 75 de persoane în rândul palestinienilor şi a 10 israelieni. Majoritatea palestinienilor ucişi au comis sau au încercat să comită atenate.

Esplanada Moscheilor din Ierusalim este cel de-al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sfânt loc al evreilor, care îl numesc Muntele Templului. În conformitate cu regulile tacite care guvernează locul din anul 1967 (statu-quo), musulmanii pot merge pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim când vor, iar evreii între anumite ore, dar nu pentru a se ruga. Musulmanii se pot ruga acolo la orice oră, însă sunt supuşi în mod frecvent unor restricţii ale Israelului, care controlează toate punctele de acces la acest loc situat în partea de est a Ierusalimului, parte palestiniană ocupată şi anexată de Israel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici