Reuniune de urgenţă în Venezuela - Guvernul a atribuit cancerul lui Chavez "duşmanilor" şi a expulzat doi diplomaţi americani

Guvernul de la Caracas a convocat, marţi, o reuniune a liderilor politici şi militari, pe fondul deteriorării stării de sănătate a preşedintelui Hugo Chavez. Venezuela trece "prin cele mai grele ore" de când Hugo Chavez a fost operat ultima dată de cancer, în decembrie, a declarat vicepreşedintele Nicolas Maduro, citat de AFP.

1972 afișări
Imaginea articolului Reuniune de urgenţă în Venezuela - Guvernul a atribuit cancerul lui Chavez "duşmanilor" şi a expulzat doi diplomaţi americani

Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceste ore sunt cele mai grele prin care trecem de la operaţia din decembrie", a spus Maduro, referindu-se la starea de sănătate a lui Chavez.

În urmă cu puţin timp, Guvernul din Venezuela anunţase că "duşmanii" ţării i-au provocat cancerul preşedintelui Hugo Chavez, expulzându-l pe ataşatul militar american de la Caracas, acuzat de conspiraţie.

Într-un discurs televizat, vicepreşedintele Nicolas Maduro a declarat: "Vom demonstra că boala a fost provocată de duşmanii ţării".

"Nu avem niciun dubiu, va exista un moment în istorie în care vom putea crea o comisie ştiinţifică care va demonstra că preşedintele Chavez a fost atacat cu această boală. (...) Duşmanii istorici ai acestei naţiuni au căutat un punct vulnerabil pentru a deteriora sănătatea comandantului suprem", a spus Maduro la sfârşitul reuniunii.

De asemenea, el a anunţat expulzarea ataşatului militar american de la Caracas, David Del Monaco, acuzat de "conspiraţie".

"Acest funcţionar a avut sarcina căutării de militari activi în Venezuela, iniţial pentru a primi informaţii despre armată, apoi pentru a le propune proiecte destabilizatoare", a precizat Maduro.

Ulterior, ministrul de Externe, Elias Jaua, a anunţat că va expulza încă un funcţionar al ambasadei americane suspectat de "contacte neautorizate" cu oficiali militari locali.

"Militari venezuelani au fost contactaţi prin telefon şi în mod personal, unii de ataşatul militar american David Del Monaco, alţii de un alt funcţionar american declarat persona non grata", a spus Jaua.

Preşedintele Hugo Chavez, spitalizat la Caracas din cauza cancerului, suferă de o agravare a problemelor respiratorii şi de o nouă infecţie gravă.

Chavez, în vârstă de 58 de ani, a revenit la Caracas în urmă cu două săptămâni şi a fost internat imediat în spitalul militar din capitală după ce a fost spitalizat timp de două luni la Havana, unde a suferit, în decembrie, o a patra intervenţie chirurgicală de cancer, cu care a fost diagnosticat în 2011 în regiunea pelviană.

Chavez urmează o cură de chimioterapie foarte puternică şi tratamente complementare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici