Revista online a reţelei al-Qaida, editată de un cetăţean american plecat în Yemen

Serviciile secrete din Statele Unite cred că principalul autor al noii reviste online aparţinând reţelei teroriste al-Qaida este un cetăţean american care a plecat în Yemen în octombrie 2009, a declarat un înalt oficial din domeniul securităţii, citat de CNN.

21 afișări
Imaginea articolului Revista online a reţelei al-Qaida, editată de un cetăţean american plecat în Yemen

Revista online a reţelei al-Qaida, editată de un cetăţean american plecat în Yemen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Revista - numită "Inspire" - a apărut săptămâna trecută, are aproape 70 de pagini şi conţine articole pe teme legate de fabricarea bombelor şi criptarea de mesaje, precum şi un interviu cu clericul americano-yemenit Anwar al Awlaki, căutat de autorităţile americane.

Sursa citată a afirmat că în spatele acestei reviste s-ar afla Samir Khan, în vârstă de 23 de ani, care a trăit în North Carolina şi administratorul blogului Amintirile Jihadului. Khan a plecat în Yemen cu un bilet dus-întors, dar nu a mai revenit în Statele Unite.

Khan s-a născut în Arabia Saudită şi s-a mutat în Queens, New York, împreună cu familia, când avea şapte ani. Familia s-a mutat apoi în Charlotte, North Carolina. Mai mulţi oficiali din serviciile de securitate americane susţin că el a participat la şedinţele Societăţii Gânditorilor Islamici, a cărei misiune declarată era de a crea societatea islamică ideală prin mijloace "intelectuale şi politice non-violente", potrivit site-ului organizaţiei.

Pe numeroasele sale bloguri, el distribuia traduceri în engleză ale unor texte de propagandă ale reţelei al-Qaida şi linkuri către înregistrări video produse de grupări insurgente irakiene. Într-un articol din 2007, cotidianul New York Times îl descria pe Khan drept "un fel de releu occidental pentru producţiile multimedia ale unor grupări islamice violente".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici