Revolte antichineze în Vietnam: Un chinez a fost ucis, alţi 100 sunt răniţi

Un chinez care muncea în Vietnam a fost ucis în cursul unor revolte declanşate de mobilizarea de către Beijing a unei platforme petroliere în ape disputate, a anunţat poliţia joi, relatează AFP.

388 afișări
Imaginea articolului Revolte antichineze în Vietnam: Un chinez a fost ucis, alţi 100 sunt răniţi

Un chinez, ucis în revolte antichineze în Vietnam (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Un angajat chinez a murit, iar noi încercăm să-l identificăm", a declarat pentru AFP un poliţist vietnamez sub protecţia anonimatului.

Un reprezentant diplomatic taiwanez la Hanoi a evocat aproximativ 100 de răniţi în aceste noi violenţe, care au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, într-o oţelărie a grupului thaiwanez Formosa, în provincia Ha Tinh, în partea centrală a Vietnamului.

"În total, aproximativ 100 de muncitori chinezi au fost răniţi. Participanţii la revoltă au plecat, dar ne este frică de faptul că ar putea să revină", a declarat acest diplomat, Huang Chih-peng, pentru AFP, precizând că niciun angajat taiwanez nu a nfost rănit.

Autorităţile din provincia Ha Tinh, contactate în mai multe rânduri de AFP, au refuzat să comenteze.

Un medic de la serviciul de urgenţe de la un spital din Ha Tinh a confirmat spitalizarea mai multor răniţi chinezi.

Manifestanţi antichinezi au incendiat marţi peste zece uzine în Vietnam, o izbucnire de furie fără precedent în ultimele decenii, după ce Beijingul a mobilizat o platformă petrolieră în ape revendicate de către Hanoi.

China şi-a exprimat "îngrijorarea gravă" după aceste incendii, însoţite de jefuirea unor uzine şi birouri ale unor întreprinderi catalogate ca fiind "chineze", în cursul acestor incidente, extrem de rare în Vietnam, o ţară cu un regim comunist autoritar şi cu un singur partid.

China şi Vietnamul au diferende mai vechi asupra arhipelagurilor Paracel şi Spratley, în zona cărora se crede că există zăcăminte bogate de petrol şi care constituie căi maritime internaţionale importante.

Tensiunile între cele două ţări au crescut puternic după ce Beijingul a anunţat, la începutul lui mai, mobilizarea unei platforme de foraj petrolier la adâncime în apele contestate, un act catalogat de către Statele Unite ca "provocator".

Vietnamul a denunţat o decizie "ilegală" şi a cerut ca platforma să fie retrasă. De asemenea, autorităţile de la Hanoi a trimis nave în regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici