Rex Tillerson acuză autorităţile din Myanmar de purificare etnică: "Nicio provocare nu poate justifica atrocităţile"

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat, miercuri, ca populaţia de etnie rohingya a fost supusă "purificării etnice", acuzând autorităţile burmeze de "atrocităţi îngrozitoare" împotriva minorităţii din Myanmar, informează site-ul France24.com.

1504 afișări
Imaginea articolului Rex Tillerson acuză autorităţile din Myanmar de purificare etnică: "Nicio provocare nu poate justifica atrocităţile"

Rex Tillerson acuză autorităţile din Myanmar de purificare etnică împotriva minorităţii rohingya

"După o analiză atentă şi treptată a faptelor, este clar că situaţia din regiunea nordică Rakhine reprezintă o purificare etnică împotriva rohingya", a susţinut Rex Tillerson.

Afirmaţiile secretarului de Stat, făcute în urma vizitei în Myanmar săptămâna trecută, reprezintă cele mai puternice acuzaţii aduse de Statele Unite intervenţiei militare împotriva etniei rohingya, care a determinat peste 600,000 de persoane să părăsească statul.

"Nicio provocare nu poate justifica atrocităţile îngrozitoare care au urmat. Aceste abuzuri făcute de câţiva militari burmezi, forţe de securitate şi autorităţi locale au cauzat suferinţă şi au forţat mii de bărbaţi, femei şi copii să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în Bangladesh", a declarat Rex Tillerson.

Secretarul de Stat al SUA consideră că răspunsul Myanmarului în faţa crizei va fi unul vital în determinarea succesului pe care îl are tranziţia statului într-o "societate mai democratică", iar cei care sunt responsabili de încălcarea drepturilor omului trebuie traşi la răspundere.

Administraţia de la Washington consideră că şefa guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, joacă un rol important în rezolvarea situaţiei.

Potrivit site-ului agenţiei de ştiri Reuters, Rex Tillerson a anunţat că Statele Unite conduc o investigaţie independentă cu privire la declanşarea crizei în regiunea nordică Rakhine şi ia în considerare aplicarea unor sancţiuni.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici