Rex Tillerson s-a consultat cu Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia în privinţa Iranului

Secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, a discutat în ultimele zile cu oficiali de rang înalt din Marea Britanie, China, Franţa şi Rusia în privinţa Iranului, pe fondul anunţului iminent al preşedintelui Donald Trump despre acordul nuclear iranian, relatează site-ul agenţiei Reuters.

448 afișări
Imaginea articolului Rex Tillerson s-a consultat cu Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia în privinţa Iranului

Rex Tillerson s-a consultat cu Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia în privinţa Iranului

"Aş descrie discuţiile ca pe nişte apeluri de ascultare, apeluri de consultare şi conversaţii despre desfăşurarea generală a planului ... pe care preşedintele îl va anunţa mâine", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

Tillerson a vorbit miercuri cu miniştrii de Externe din Rusia şi Franţa şi cu secretarul chinez de stat Yang Jiechi, iar cu ministrul britanic de Externe Boris Johnson a discutat "în ultimele zile".

Un înalt oficial al administraţiei de la Washington a anunţat că Donald Trump urmează să denunţe, vineri, acordul nuclear iranian. Preşedintele american are ca termen limită data de 15 octombrie pentru a certifica dacă Teheranul respectă înţelegerea şi dacă acordul satisface interesele de securitate ale SUA.

Casa Albă a precizat că Trump va anunţa noi răspunsuri la testele cu rachete ale Iranului, precum şi sprijin pentru operaţiunile antiteroriste şi cibernetice, ca parte a noii strategii privind regimul de la Teheran.

Joi, Donald Trump a criticat din nou acordul nuclear iranian, considerând că a fost "redactat în mod incompetent" şi că Statele Unite au pierdut miliarde de dolari în baza acestei înţelegeri, fără a obţine nicio asigurare din partea Teheranului.

Acordul nuclear iranian a fost semnat în 2015 cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană. Înţelegerea este menită să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, în contrapartidă cu ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici