Richard Branson, după explozia navetei SpaceShipTwo: Proiectul spaţial va continua

Miliardarul britanic Richard Branson, patronul grupului Virgin Galactic, a declarat că programul spaţial al companiei sale va continua, în ciuda eşecului înregistrat vineri seară, când naveta SpaceShipTwo s-a prăbuşit în Statele Unite ale Americii în timpul unui zbor de testare.

319 afișări
Imaginea articolului Richard Branson, după explozia navetei SpaceShipTwo: Proiectul spaţial va continua

Richard Branson (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Potrivit bbc.com, unul dintre cei doi piloţi a murit, iar celălalt a suferit răni grave şi se află în stare critică. Accidentul s-a produs vineri, în deşertul Mojave din statul american California.

Autorităţile americane au trimis imediat la faţa locului o comisie care va investiga cauzele accidentului.

Richard Branson, fondatorul Virgin Group şi unul dintre primii susţinători ai conceptului de "turism spaţial", s-a declarat "şocat şi întristat" de această tragedie, dar a spus că va "persevera".

Grupul Virgin spera să lanseze primul zbor comercial în spaţiu în anul 2015. Compania a primit deja peste 700 de rezervări individuale pentru viitoarele zboruri spaţiale, la tariful de 250.000 de dolari fiecare, iar Richard Branson a promis că se va afla la bordul primului "taxi spaţial" cu ocazia zborului inaugural al acestuia.

SpaceShipTwo efectua vineri primul ei zbor de testare din ultimele nouă luni şi s-a prăbuşit la scurt timp după ce a decolat din apropiere de oraşul Bakersfield din California.

Într-un comunicat de presă, grupul Virgin a spus că naveta SpaceShipTwo s-a confruntat cu "o anomalie severă" la câteva momente după ce s-a separat de lansatorul ei, un vehicul spaţial denumit WhiteKnightTwo.

Lansatorul WhiteKnightTwo a aterizat cu succes.

Potrivit BBC, naveta spaţială funcţiona cu un nou tip de combustibil care nu a mai fost niciodată utilizat în timpul unui zbor spaţial, deşi a făcut obiectul unor teste îndelungate la sol.

Richard Branson a spus că Virgin Galactic va coopera pe deplin cu autorităţile americane desemnate să investigheze cauzele accidentului.

Reprezentanţi de la US National Transportation Safety Board şi-a început ancheta în cursul dimineţii de sâmbătă, iar investigaţia va dura probabil mai multe zile.

The Federal Aviation Administration a anunţat că va lansa la rândul ei o anchetă.

Într-un mesaj publicat pe blogul său, Richard Branson a spus că toţi oamenii implicaţi în acest proiect sunt "profund întristaţi".

"Toate gândurile noastre se îndreaptă acum către familiile acelora afectaţi de acest eveniment tragic", a scris miliardarul britanic.

Richard Branson s-a deplasat imediat în California la bordul unui avion şi a spus: "aceasta a fost cea mai grea călătorie pe care a trebuit să o fac vreodată".

"Spaţiul e un domeniu dificil - dar care merită toate eforturile. Vom continua şi vom merge înainte împreună", a adăugat miliardarul britanic.

Rămăşiţele navetei distruse în această explozie sunt împrăştiate pe o distanţă mare din deşertul Mojave, aflat la nord-est de Los Angeles. Poliţia a restricţionat accesul publicului în acel perimetru, temându-se că anumite fragmente ar putea fi explozive.

Ambii piloţi erau angajaţi ai companiei Scaled Composites, aceeaşi firmă care a creat aeronava. Decesul unuia dintre piloţi a fost pronunţat la faţa locului, iar cel de-al doilea a fost transportat la spital în stare critică.

Naveta SpaceShipTwo a fost transportată în spaţiu de lansatorul WhiteKnightTwo, de care s-a desprins la altitudinea de 13.700 metri. A explodat la puţin timp după acea desprindere.

Mai multe celebrităţi, printre care Justin Bieber, Ashton Kutcher şi Leonardo DiCaprio şi-au rezervat bilete la bordul viitoarelor "taxiuri spaţiale" ale companiei conduse de Richard Branson, raportează Los Angeles Times.

A fost cel de-al doilea accident din această săptămână produs în Statele Unite în care a fost implicată o companie care activează în domeniul spaţial.

Marţi, vehiculul spaţial de tip cargo Antares, fără echipaj uman la bord, a explodat la puţin timp după ce a fost lansat de la o bază din statul american Virginia. Antares transporta echipamente şi provizii pentru echipajul aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici