Risc ecologic în cazul unui incendiu în zona iradiată de la Cernobîl

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat joi că se teme că incendiile care devastează zona se vor propaga către zona iradiată de explozia din 1986 de la centrala nucleară din Cernobîl, ceea ce ar putea elibera particule radioactive în atmosferă.

160 afișări
Imaginea articolului Risc ecologic în cazul unui incendiu în zona iradiată de la Cernobîl

Risc ecologic în cazul unui incendiu în zona iradiată de la Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Controlăm minuţios situaţia în regiunea Briansk, în special în sud, în districtul Novozîbkov, care a fost poluat în mod semnificativ după catastrofa de la Cernobîl", a declarat ministrul Serghei Şoigu, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Dacă apare un incendiu acolo, radionucleele ar putea să se ridice odată cu fumul şi să apară o nouă zonă poluată", a explicat el.

Regiunea Briansk, situată la frontiera cu Belarus şi Ucraina, a fost iradiată de un nor radioactiv format în urma exploziei din 26 aprilie 1986 de la reactorul numărul 4 al centralei ucrainene Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară civilă din toate timpurile.

Incendiile de pădure care fac ravagii de o săptămână în vestul şi centrul Rusiei ameninţă şi centrul nuclear de la Sarov (situat la 500 de kilometri est de Moscova), dar autorităţile au anunţat că au evacuat materialele fisionabile şi explozibile.

O centrală nucleară din regiunea Voronej (situată la 600 de kilometri sud de Moscova) se afla, de asemenea, în zona incendiilor, dar autorităţile au dat asigurări că aceasta nu este ameninţată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici