Riscul capturării navelor de către piraţi, mai puţin costisitor decât ocolirea Africii

Capturarea navelor de către piraţi în Golful Aden ar putea fi mai puţin costisitoare decât navigarea în jurul Africii, afirmă preşedintele Asociaţiei bulgare de agenţi maritimi, în urma capturării a două nave britanice, care au la bord şi marinari români şi bulgari, relatează site-ul Novinite.com.

39 afișări
Imaginea articolului Riscul capturării navelor de către piraţi, mai puţin costisitor decât ocolirea Africii

Riscul capturării navelor de către piraţi, mai puţin costisitor decât ocolirea Africii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit căpitanului Nikola Hristov, citat de postul de radio Darik, navigarea în jurul Africii ar însemna costuri suplimentare de 1,5 milioane de dolari, adică cel puţin 30 de zile în plus pe mare cu costuri zilnice de 30.000-40.000 de dolari.

Acest lucru înseamnă că ar fi mai rentabil riscul capturării navei în Golful Aden şi chiar plata răscumpărării cerute de piraţii somalezi.

"Ar fi cel mai bine dacă, în loc să se expună riscului, NATO şi ONU ar crea o forţă specială şi ar soluţiona problema. Precum a procedat Marina regală britanică. Este ridicol să discutăm despre piraterie dispunând de mijloacele de comunicare, de spionaj şi de control de azi. Numai dacă există un fel de sprijin secret al piraţilor ce vizează destabilizarea regiunilor", a declarat Hristov.

Directorul Autorităţii bulgare de navigaţie maritimă, Hristo Donev, a anunţat că patru vase, ce navighează sub pavilion bulgar, traversează în prezent zona în care acţionează piraţii somalezi.

"Toate navele au fost asigurate împotriva capturării. Dar asta nu înseamnă nimic deoarece dacă navele sunt capturate pentru o lună, acest lucru înseamnă pierderi foarte mari (...)", a afirmat Donev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici