Robert Gates: O nouă "reflecţie" este necesară în războiul din Afganistan - VIDEO

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a apreciat luni că o "nouă reflecţie" este necesară în legătură cu Afganistanul, după ce a anunţat, cu puţin timp înainte, înlocuirea comandantului forţelor americane din această ţară, generalul David McKiernan.

36 afișări
Imaginea articolului Robert Gates: O nouă "reflecţie" este necesară în războiul din Afganistan - VIDEO

Robert Gates: O nouă "reflecţie" este necesară în războiul din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Misiunea noastră acolo solicită o nouă reflecţie şi noi abordări din partea oficialilor noştri militari", a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, Gates, referitor la înlocuirea lui McKiernan.

Gates l-a ales pentru acest post sensibil pe generalul Stanley McChrystal, actual şef al Statului Major Interarme. Generalul McKiernan îşi preluase funcţia în iunie 2008.

"În prezent, avem o nouă politică realizată de noul nostru preşedinte (Barack Obama). Avem o strategie nouă, o nouă misiune şi un nou ambasador (generalul Karl Eikenberry, n.red.)", a spus Gates.

"Cred că un nou comandament militar era în egală măsură necesar", a continuat el.

Preşedintele Obama a reorientat prioritatea militară a Statelor Unite din Irak către Afganistan. Până la sfârşitul anului, contingentul american ar urma să ajungă la 68.000 de militari.

Noua strategie americană în Afganistan pune accentul şi pe rolul forţelor speciale pentru a lupta împotriva insurecţiei talibanilor, un rol care i se potriveşte mai mult lui McChrystal, fost comandant de operaţiuni speciale, decât lui McKiernan, a cărui experienţă se bazează în principal pe conflicte convenţionale.

Gates a dat asigurări că niciun element negativ nu a apărut în timpul misiunii generalului McKiernan, dar că este importantă "o nouă abordare" a efortului de război.

El a explicat că această decizie primise aprobarea lui Obama şi că fusese luată după consultarea comandantului forţelor americane în regiune, generalul David Petraeus, şi şeful Statului Major Interarme american, amiralul Michael Mullen. Acesta din urmă se afla alături de Gates la conferinţa de presă.

Secretarul Apărării prevede în plus consolidarea misiunii americane în Afganistan prin numirea generalului David Rodriguez, subordonat al generalului McChrystal. Secretarul a cerut Senatului american să confirme rapid aceste două numiri.

În prezent general cu trei stele, Stanley McChrystal ar urma să fie promovat la patru stele, înainte de preluarea noului său post, potrivit oficialului Pentagonului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici