Robert Gates: Un angajament militar al SUA în Siria ar fi o eroare

Un angajament militar al Statelor Unite în Siria ar fi o'"o eroare" deoarece rezultatul este imprevizibil, a apreciat duminică fostul secretar american al Apărării Robert Gates.

434 afișări
Imaginea articolului Robert Gates: Un angajament militar al SUA în Siria ar fi o eroare

Robert Gates: Un angajament militar al SUA în Siria ar fi o eroare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, Gates a afirmat că nu vede "rezultate bune" în discuţiile privind programul nuclear controversat al Iranului şi că o retragere completă a americanilor din Afganistan ar fi o "eroare dezastruoasă".

"Am crezut că este o eroare (să se intervină) în Libia şi cred că este o eroare (să se intervină) în Siria, chiar dacă am fi intervenit mai semnificativ în urmă cu un an sau şase luni. Ne supraestimăm capacitatea de a prevedea rezultatul", a apreciat Gates.

"Prudenţa, mai ales în ceea ce priveşte înarmarea acestor grupări şi angajamentul militar american, este regula", a afirmat el.

"Dacă cineva spune «se va lucra curat, va fi precis, se pot stabili zone de siguranţă şi va fi extraordinar», ei bine, majoritate războaielor nu se desfăşoară aşa", a subliniat el.

Congresmenii au făcut presiuni pentru ca preşedintele Barack Obama, care încearcă să construiască un nou elan diplomatic pentru rezolvarea conflictului, într-un efort comun cu Rusia, de adoptare a unei lunii mai dure împotriva regimului lui Bashar al-Assad, autorizând livrarea de arme rebelilor sau instaurând o zonă de excludere aeriană.

Gates, care a lucrat pentru fostul preşedinte George W. Bush şi pentru actualul preşedinte, era secretar al Apărării în 2011 când Washingtonul s-a alăturat operaţiunii aeriene a NATO din Libia, care a ajutat rebelii să-l înlăture de la putere pe fostul lider libian Muammar Kadhafi.

În privinţa Iranului, cel mai bun lucru pe care îl poate spera Washingtonul este ca sancţiunile să afecteze suficient de puternic regimul pentru ca acesta să îşi schimbe ideile, potrivit lui Gates. "Nu prea sunt rezultate bune, cu excepţia situaţiei în care sancţiunile ar începe în cele din urmă să lovească suficient (regimul) pentru ca acesta să ia în considerare faptul că este în joc propria supravieţuire".

În ceea ce priveşte Afganistanul, fostul ofiţer de informaţii american, care a contribuit la supervizarea ajutorului american acordat rebelilor afgani împotriva Uniunii Sovietice în anii '80, a apreciat că o forţă americană reziduală trebuie să rămână în ţară după plecarea Statelor Unite în 2014.

"Să părăseşti Afganistanul aşa cum este el în 2014 şi să îl abandonezi aşa cum au făcut sovieticii ar fi eroare dezastruoasă", afirmă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici