Rogozin vrea să marcheze eliberarea Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă la Tiraspol, pe 24 august

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, copreşedinte al Comisiei Interguvernamentale (CIG) Rusia-Republica Moldova, a anunţat că intenţionează să marcheze la Tiraspol 70 de ani de la operaţiunea de eliberare a Republicii Moldova de ocupaţia fascistă, relatează Itar-Tass în pagina electronică.

787 afișări
Imaginea articolului Rogozin vrea să marcheze eliberarea Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă la Tiraspol, pe 24 august

Rogozin vrea să marcheze eliberarea Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă la Tiraspol, pe 24 august (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Intenţionez să vizitez Tirapolul pe 24 august pentru a participa la ceremonie. Îmi dau seama că va fi dificil să ajung acolo, din cauză că mă aştept să fiu înscris curând pe lista de sancţuni a Ucrainei. Este imposibil să zbor până acolo prin Ucraina, unde avionul ar putea fi obligat să aterizeze", a declarat vicepremierul rus pentru Izvestia.

"Nici să ocolesc prin Bulgaria şi România nu este uşor. Am să găsesc eu o cale", a adăugat Rogozin.

"Am primit o propunere din partea (celuilalt) copreşedinte al CIG Rusia-Republica Moldova să ne întâlnim şi să discutăm despre relaţiile comerciale din perspectiva sancţiunilor (occidentale)", a spus Rogozin.

Vicepremierul rus este reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

Rogozin a efectuat o vizită în regiunea separatistă moldoveană, unde a asistat la ceremoniile oraganizate pe 9 mai pentru marcarea sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe drumul de întoarcere la Moscova, pe 10 mai, avionul vicepremierului rus a fost percheziţionat pe aeroportul din Chişinău de către serviciile moldoveneşti de securitate, care au confiscat mai multe cutii care conţin liste cu semnături în favoarea anexării Transnistriei de către Rusia.

Autorităţile moldoveneşti au afirmat că aceste cutii au fost confiscate pentru a fi "examinate", denunţând acţiuni "contraproductive" şi "declaraţii provocatoare la adresa (Republicii) Moldova" din partea lui Rogozin.

Bucureştiul a cerut Moscovei explicaţii cu privire la afirmaţiile lui Rogozin, care s-a declarat pregătit să revină la bordul unui bombardier de tip Tupolev, după ce i-a fost interzis să survoleze teritoriul românesc.

Dmitri Rogozin, unul dintre oficialii ruşi influenţi sancţionaţi de către Uniunea Europeană (UE) în contextul crizei ucrainene, este cunoscut pentru retorica sa antioccidentală.

"La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec", afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat, la 10 mai, pe Twitter, din Transnistria. "Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", scria Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria. De asemenea, într-o postare pe Facebook, el susţinea că România i-a închis spaţiul aerian în legătură cu "sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană".

Vicepremierul rus a acuzat probleme cu transportul şi la venirea în regiunea separatistă moldoveană, pe 8 mai, unde a asistat la parada organizată de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anunţat, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chişinău, nu i s-a permis să traverseze spaţiul aerian al Ucrainei şi că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria şi România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici