Româncă ARESTATĂ la Rotterdam în cazul furtului de tablouri

O româncă (19 ani) a fost arestată luni dimineaţa, la Rotterdam, în cadrul anchetei asupra unui furt de tablouri dintr-un muzeu din acest oraş în 2012, a anunţat poliţia din oraş, care o suspectează că a ajutat la ascunderea tablouri înainte de presupusul lor transfer spre România.

1033 afișări
Imaginea articolului Româncă ARESTATĂ la Rotterdam în cazul furtului de tablouri

Româncă arestată la Rotterdam în cazul furtului de tablouri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 16:30 - Românca este audiată de trei anchetatori români

Românca arestată luni dimineaţă în Olanda a fost audiată de trei anchetatori români în legătură cu furtul tablourilor de la muzeul din Rotterdam, în condiţiile în care aceasta era prietenă cu unul dintre suspecţi, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Poliţiei Române.

Potrivit surselor citate, tânăra a fost audiată de doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din Poliţia Română şi un procuror de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Aceleaşi surse au precizat că românca în vârstă de 19 ani a fost arestată pentru o serie de infracţiuni comise pe teritoriul olandez care nu au nicio legătură cu spargerea de la muzeu.

Cu toatre acestea, cei trei anchetatori români au plecat imediat în Olanda să o audieze, în condiţiile în care tânăra ar fi avut o legătură strânsă de prietenie cu unul dintre cei trei suspecţi de furtul tablourilor şi se presupune că ar putea deţine atât informaţii referitoare la furtul în sine, cât şi date care să conducă la locul în care au fost ascunse operele de artă.  

UPDATE: "Echipa de poliţie care anchetează asupra furtului de tablouri de la Kunsthal a arestat luni la prânz o româncă, în vârstă de 19 ani", a anunţat Poliţia din Rotterdam într-un comunicat, precizând că suspecta este prietena unui român suspectat că este unul dintre cei care au organizat furtul, deţinut de la jumătatea lui ianuarie în România.

Şapte pânze, inclusiv opere aparţinând lui Picasso, Matisse, Monet şi Gauguin au fost furate, la jumătatea lui octombrie, din Kunsthal, la Rotterdam. Acesta este considerat unul dintre cele mai spectaculoase furturi de tablouri din lume, în ultimii zece ani.

Experţi au estimat valoarea "potului" între 100 şi 200 de milioane de euro.

"S-ar părea, potrivit anchetei, că picturile au fost duse într-o locuinţă din Rotterdam imediat după furt", a anunţat poliţia. "Este probabil ca pânzele să fi scoase din rame acolo, după care, mai târziu, să fi fost transferate către România", potrivit aceleiaşi surse.

"Femeia în vârstă de 19 ani arestată este una dintre persoanele care locuia în acea locuinţă", a subliniat poliţia.

Trei români, inclusiv prietenul româncei în vârstă de 19 ani, au fost arestaţi în România şi plasaţi, la sfârşitul lui ianuarie, în detenţie provizorie, prelungită până la 21 martie.

Un al patrulea român, un fost model, este inculpat în acest caz, dar a fost eliberat.

Situaţia tablourilor este necunoscută în continuare, deşi unul dintre suspecţi a recunoscut că a văzut două în România, şi anume un Gauguin şi un Matisse, în timpul unei încercări de vânzare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici