România nu va putea depăşi criza economică, scrie un ziar austriac

Cotidianul austriac Die Presse comentează situaţia din România, apreciind că grava criză economică nu va putea fi depăşită, potrivit calendarului Fondului Monetar Internaţional, din cauza luptelor la nivel politic din ţară, relatează Deutsche Welle.

118 afișări
Imaginea articolului România nu va putea depăşi criza economică, scrie un ziar austriac

Preşedintele României, Traian Băsescu (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto/AFP)

O nouă şi neobişnuită majoritate parlamentară s-a format în România pentru a-l înfrunta pe preşedintele Traian Băsescu, al cărui Guvern propus sub conducerea lui Lucian Croitoru urma fie respins miercuri de Legislativ, scrie Die Presse.

Ţara are însă şi alte probleme, cum ar fi criza economică pe care, din raţiuni de luptă politică, nu va reuşi să o depăşească, cel puţin nu potrivit calendarului stabilit cu Fondul Monetar Internaţional. "Bugetul pentru 2010 ar trebui să fie gata până în decembrie - or, aşa ceva nu este, deocamdată, posibil", observă ziarul vienez.

Dacă Parlamentul şi preşedintele nu se vor înţelege asupra unui candidat pentru funcţia de premier, soluţia ar reprezenta-o alegerile anticipate, care ar fi un "dezastru", potrivit sursei citate. Deoarece Traian Băsescu intenţionează să propună un prim-ministru din partidul care îi stă aproape şi care nu face parte din noua majoritate parlamentară, drumul pare a fi deschis spre alegeri parlamentare anticipate.

"Prin tradiţie, românii aşteaptă un rol activ din partea preşedintelui. Compromisurile nu fac parte din cultura politică. (Dar) nu e sigur în ce măsură steaua lui Băsescu va fi norocoasa la următoarele alegeri", conchide cotidianul Die Presse, citat de Deutsche Welle.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici