România, printre ţările vizate de o anchetă a poliţiei britanice privind "sclavia modernă"

Cazurile de "sclavie modernă" sunt tot mai numeroase în Marea Britanie, unde poliţia a creat patru echipe de investigaţie care se concentrează asupra Bulgariei, României, Cehiei şi Poloniei.

285 afișări
Imaginea articolului România, printre ţările vizate de o anchetă a poliţiei britanice privind "sclavia modernă"

România, printre ţările vizate de o anchetă a poliţiei britanice privind "sclavia modernă" (Imagine: Diana Iurkiewicz/Arhiva Mediafax Foto)

O asociaţie, Thames Reach, care lucrează cu persoane fără adăpost din Londra, a anunţat că în 2012 a înregistrat 37 de incidente în care sunt implicate persoane vulnerabile ce au fost obligate să muncească în schimbul unor sume mici de bani, fără plată sau chiar să încalce legea, comparativ cu 22 de cazuri înregistrate în 2011, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Megan Stewart, un manager în cadrul asociaţiei, a prezentat un caz recent ajuns în justiţie al unui număr de patru bărbaţi care trăiau într-o rulotă în Bedfordshire, condamnaţi pentru exploatarea unor persoane fără adăpost, caz care a schimbat, în opinia sa, modul de abordare a acestei probleme. "Oamenii încep să observe mai bine semnele", iar "poliţia îi ia în serios când raportează asemenea fapte", a subliniat ea.

Exploatarea implică persoane aduse în Marea Britanie în acest scop, dar vizează şi persoane fără adăpost care trăiesc pe străzi. Un centru de zi de la Londra, care ajută persoanele fără adăpost, a anunţat că clienţii săi sunt vizaţi frecvent inclusiv în centru. Mick Clarke, conducătorul centrului a prezentat un caz, petrecut în urmă cu două săptămâni, în care "persoane au abordat clienţi oferindu-le de lucru în Belgia", promiţându-le cazare şi bani. "Am fost uluit să văd cât de neruşinaţi sunt în vizarea celor vulnerabili", a subliniat el.

Potrivit publicaţiei, multe cazuri de exploatare par bine organizate. Ziarul citează Thames Reach, care a anunţat că a înregistrat mărturii potrivit cărora o grupare din oraşul lituanian Panevezys aduce persoane în Marea Britanie de două ori pe săptămână. "Există un spectru larg de exploatare", a declarat inspectorul Kevin Hyland, şeful Unităţii de luptă împotriva traficului de persoane din cadrul Poliţiei Metropolitane, care conduce în prezent patru echipe comune de investigaţii concentrate asupra Bulgariei, României, Cehiei şi Poloniei.

"Avem de a face cu copii în vârstă de şapte ani trataţi ca sclavii la Haringey, persoane trecute prin Marea Britanie către alte ţări sau pentru piaţa prostituţiei". Hyland citează cazuri de bărbaţi aduşi în Marea Britanie pentru a munci ilegal în cazinouri, cărora li se cerea să ofere servicii sexuale jucătorilor în pauze. Guvernul din Anglia şi asociaţiile au cooperat pentru finanţarea unei campanii pe tema exploatării în Polonia, iar ambasadele din Europa de Est şi Orientul Mijlociu ajută, de asemenea, la creşterea conştientizării riscurilor muncii ilegale în M. Britanie, potrivit The Guardian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici