Românii vizaţi de atacurile rasiste din Belfast se pregătesc să se întoarcă în ţară

Majoritatea românilor vizaţi de atacurile rasiste din Belfast se pregătesc să părăsească Irlanda de Nord, a declarat sâmbătă politicianul nord-irlandez Anna Lo, de la Partidul Alianţei, la mitingul antirasist organizat în centrul oraşului, relatează Irish Examiner.

90 afișări
Imaginea articolului Românii vizaţi de atacurile rasiste din Belfast se pregătesc să se întoarcă în ţară

Miting antirasist organizat în faţa primăriei din Belfast (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sute de persoane s-au reunit în faţa primăriei din Belfast pentru a-şi arăta dispreţul faţă de atacurile rasiste care au determinat 115 români, între care 49 de copii, să se refugieze într-o biserică la mijlocul săptămânii, apoi în locuinţe temporare, lăsate libere de studenţi la începutul vacanţei.

"Cei mai mulţi se pregătesc să se întoarcă în România. Cred că este o imagine foarte tristă pentru Irlanda de Nord, care nu poate să protejeze persoanele care au venit în căutarea unei vieţi mai bune. Multora dintre ei le place aici, le plac oamenii de aici, le plac locurile de muncă - dar ce s-a întâmplat în ultimele zile îi face să le fie frică să mai rămână", a declarat Lo.

Ea a precizat că familiile au primit telefoane din partea rudelor de acasă, care le cer să se întoarcă. "Din nefericire, cred că majoritatea, dacă nu toţi, vor să se întoarcă acasă cât mai repede posibil", a explicat ea.

Reprezentanţi ai sindicatelor, bisericii, partidelor politice, ai Amnesty International şi chiar ai comunităţii de nomazi au venit să îi sprijine pe români.

"Nu putem accepta să se întâmple aşa ceva nimănui din societatea noastră, mai ales acelora care au venit aici pentru a fugi de represiunea din ţara lor şi din Europa", a declarat Patricia McKeown, de la Congresul irlandez al sindicatelor.

"Nici un muncitor imigrant nu a provocat recesiunea economică, nici un muncitor imigrant nu fură locul de muncă al vreunui irlandez sau britanic", a continuat ea.

Doi adolescenţi, având 15 şi, respectiv, 16 ani, au fost arestaţi vineri în legătură cu atacurile rasiste din Belfast şi rămân în arestul poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici