Românul arestat în Bolivia a fost maltratat de poliţie

Elod Toaso, cetăţean român şi ungar arestat în Bolivia săptămâna trecută, a fost maltratat de poliţie, a declarat ambasadorul ungar Mathyas Josza, citat de cotidianul Irish Times.

25 afișări
Imaginea articolului Românul arestat în Bolivia a fost maltratat de poliţie

Românul arestat în Bolivia a fost maltratat de poliţie(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din nefericire, l-au maltratat pe cetăţeanul ungar în timpul detenţiei, iar acest lucru poate fi văzut pe faţa şi corpul lui", a afirmat Jozsa, după ce l-a vizitat pe Toaso în închisoarea din La Paz.

Toaso, în vârstă de 29 de ani, născut în Transilvania, a fost reţinut de poliţie împreună cu Mario Tadic, un bolivian de origine croată, în data de 16 aprilie, la hotelul Las Americas din oraşul Santa Cruz. În acelaşi incident, trei persoane, printre care se afla şi românul Arpad Magyarosi, au fost ucise.

Autorităţile boliviene susţin că grupul făcea parte dintr-o celulă teroristă având legături cu separatiştii extremişti locali şi intenţiona să-l asasineze pe preşedintele Evo Morales. Opoziţia boliviană a acuzat însă poliţia că i-a executat pe cei trei.

"Bărbatul este departe de a fi un terorist, conform informaţiilor pe care le am", a spus ambasadorul ungar.

Avocatul lui Toaso a declarat că intenţionează să sesiseze Comisia Interamericană pentru drepturile omului din cadrul Organizaţiei Statelor Americane, pentru utilizarea excesivă a forţei în timpul arestării clientului său, neinformarea familiei acestuia şi refuzul procuraturii de a prezenta dovezile împotriva lui Toaso.

MAE a anunţat joi că a obţinut confirmarea oficială a faptului că persoana arestată recent în urma unei acţiuni de forţă a poliţiei din Bolivia are şi cetăţenie română şi a precizat că este pregătit să acorde asistenţa consulară necesară, în măsura în care aceasta este solicitată.

"Până în prezent, în cazul de faţă nu a fost primită o astfel de cerere", precizează MAE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici