Potrivit relatărilor, Lavrov a salutat ceea ce a descris drept un rol „constructiv” al Washingtonului în încurajarea Kievului să accepte propunerea președintelui Vladimir Putin de reluare a negocierilor de pace la Istanbul, relatează The Kyiv Independent.
Rubio ar fi lăudat acordul privind un schimb de prizonieri de război în format 1.000 pentru 1.000 și a remarcat eforturile ambelor părți de a contura condițiile pentru un posibil armistițiu.
Convorbirea a avut loc la o zi după ce delegațiile ucraineană și rusă s-au întâlnit la Istanbul, pe 16 mai, discutând timp de mai puțin de două ore fără a ajunge la un progres.
Ucraina propusese un armistițiu imediat, un schimb complet de prizonieri de război și o întâlnire față în față între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Totuși, delegația Moscovei a cerut ca Kievul să se retragă din cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate, pe care Rusia le revendică ilegal ca fiind ale sale – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Înaintea negocierilor de pace de la Istanbul, Rubio a declarat că nu se așteaptă ca negocierile să aducă un progres semnificativ, considerând că nivelul scăzut al delegației ruse „nu este indicativ pentru o delegație care va duce la un avans major”.
„Sper să mă înșel. Sper să mă înșel complet. Sper ca mâine știrile să anunțe că s-a convenit un armistițiu, că s-a căzut de acord asupra unor negocieri serioase”, le-a spus Rubio jurnaliștilor în timpul unei conferințe la Ankara.