Rumiana Jeleva renunţă la candidatura pentru postul de comisar european

Candidata desemnată de Bulgaria pentru un post de comisar european, Rumiana Jeleva, a renunţat la această candidatură şi a demisionat din funcţia de ministru bulgar de Externe, a anunţat marţi grupul conservator din Parlamentul European, din care face parte.

10 afișări
Imaginea articolului Rumiana Jeleva renunţă la candidatura pentru postul de comisar european

Rumiana Jeleva renunţă la candidatura pentru postul de comisar european (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am aflat în această dimineaţă depre decizia doamnei (Rumiana) Jeleva de a se retrage din funcţia de ministru de Externe al Bulgariei şi din cea de comisar desemnat" pentru portofoliul pentru Ajutor umanitar, a anunţat liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE).

"Doamna Jeleva nu a suportat ca onoarea şi onestitatea ei să fie puse la îndoială, iar eu personal o înţeleg foarte bine", a adăugat Joseph Daul.

Propusă pentru a gestiona ajutorul umanitar în viitoarea echipă a lui Jose Manuel Barroso, Jeleva a făcut subiectul unor discuţii aprinse de la audierea sa, săptămâna trecută, în Parlamentul European.

Toate grupurile politice din PE, cu excepţia celui din care face parte Jeleva, şi-au exprimat "îndoiala" privind capacitatea candidatei bulgare de a ocupa acest post, dar şi din cauza nedeclarării unor interese financiare.

Rumiana Jeleva a fost acuzată săptămâna trecută, când a fost audiată de comisia de specialitate a Parlamentului European, că nu a dezvăluit o parte din interesele sale, omiţând să menţioneze acţiunile deţinute la firma bulgară de consultanţă Global Consult.

Comisia pentru Dezvoltare, care a audiat-o pe Jeleva săptămâna trecută, anunţase că se va întruni cu uşile închise marţi după-amiază, pentru a da un aviz definitiv asupra candidaturii lui Jeleva. Eurodeputaţii urmau să hotărască dacă ei consideră că Jeleva este demnă să primească mandatul de comisar european pentru Ajutor umanitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici