Rusia a atacat Ucraina folosind rachete date de Kiev Moscovei

Jurnaliştii Radio Europa Liberă de la Kiev au obţinut dovezi că Rusia a atacat Ucraina folosind rachete de croazieră Kh-55, care au fost predate oficial de Kiev Moscovei în cadrul unui acord încheiat în 1999, în schimbul achitării datoriilor pentru gaz.

1583 afișări
Imaginea articolului Rusia a atacat Ucraina folosind rachete date de Kiev Moscovei

Rusia a atacat Ucraina folosind rachete date de Kiev Moscovei

O investigaţie realizată de Skhemy, un proiect al Radio Liberty, a obţinut textul acordului şi o listă cu numerele de serie ale rachetelor transferate şi le-au comparat cu numerele de Kh-55 pe care armata rusă a început să le folosească.

Skhemy a dezvăluit că un număr notabil de rachete din listă a fost folosit de Federaţia Rusă pentru a ataca oraşele ucrainene - unele dintre ele au fost doborâte de forţele de apărare aeriană ucrainene, iar altele au lovit clădiri rezidenţiale.

Acordul între Rusia şi Ucraina pentru rachete a fost semnat între cabinetul de miniştri al Ucrainei condus de Valerii Pustovoitenko şi guvernul rus sub conducerea premierului, atunci, Vladimir Putin, la Ialta în 1999.

Potrivit acestui document, Kievul a oferit Moscovei opt bombardiere grele Tu-160 şi trei Tu-95MS, precum şi 575 de rachete de croazieră Kh-55. În schimb, Rusia a compensat valoarea acestor echipamente cu datoria Ucrainei pentru gazul rusesc în valoare de 275 de milioane UAH (aproximativ 7,449 milioane de dolari). Aceasta este valoarea determinată a echipamentelor transferate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici