Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală de la Baikonur

Rusia a lansat miercuri, de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, o rachetă balistică intercontinentală de tip RS-18, care este utilizată de 31 de ani, ceea ce va permite prelungirea perioadei de exploatare a acestui tip de armament, au relatat agenţiile de presă ruseşti.

35 afișări
Imaginea articolului Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală de la Baikonur

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală de la Baikonur (Imagine: Mediafax/AFP)

"Lansarea a fost efectuată în conformitate cu programul de prelungire a termenului de exploatare a sistemelor de rachete strategice RS-18. Racheta lansată miercuri este utilizată de 31 de ani", a indicat un oficial al Forţelor pentru rachete strategice ruse, colonelul Aleksandr Vovk, citat de Interfax.

Prima rachetă RS-18 (SS-19 Stiletto, potrivit clasificării NATO) a fost utilizată începând din 1975. Lungă de 24 de metri, cu un diametru de 2,5 metri, această rachetă poate fi dotată cu şase ogive.

Moscova se opune planurilor americane de instalare a unui sistem de apărare antirachetă pe teritoriile unor ţări foste membre ale blocului sovietic, Polonia şi Cehia, şi a ameninţat că va riposta prin atacuri asupra viitoarelor baze ale scutului.

Washingtonul afirmă că sistemul are ca scop prevenirea eventualelor atacuri ale unor state ca Iranul, însă Moscova îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici