Video Rusia a trimis mai multe trupe în Osetia de Sud

Armata rusă a anunţat sâmbătă că unităţi militare au ajuns în cursul nopţii în Osetia de Sud, pentru a consolida trupele de menţinere a păcii, şi a menţionat sosirea iminentă a unor noi întăriri, relatează agenţiile ruse.

16 afișări

Igor Konaşenkov, adjunct al comandantului infanteriei ruse, a declarat că unităţi ale armatei a 58-a vor încerca să "stabilească pacea" în regiune, care a fost scena confruntărilor dintre forţele ruse şi cele georgiene timp de două zile, potrivit agenţiilor ruse. Noi "unităţi speciale" vor sosi "în următoarele câteva ore", a adăugat el.

Konaşenkov a precizat că trei membri ai forţelor ruse de menţinere a păcii au fost ucişi în cursul nopţii, bilanţul ajungând astfel la 15.

Cel puţin cinci morţi, după ce un avion rus bombardează un bloc din Georgia

Potrivit unui reporter al agenţiei Reuters, un avion de război rus a lansat sâmbătă o bombă asupra unui bloc de apartamente din oraşul georgian Gori, omorând cel puţin cinci persoane.

Bomba a lovit clădirea de cinci etaje din Gori, oraş situat în apropierea provinciei separatiste Osetia de Sud, când avioanele de război ruse au efectuat un raid asupra obiectivelor militare din jurul oraşului.

Reporterul a văzut cinci cadavre şi soldaţi care transportau mai multe persoane rănite către maşini de teren, pentru a fi duse la spital.

Rusia susţine că a îndepărtat forţele georgiene din Ţhinvali

Un general rus a declarat sâmbătă să trupele ruse au îndepărtat forţele georgiene din capitala republicii separatiste Osetia de Sud, potrivit agenţiei Itar-Tass.

"Grupările tactice au eliberat pe deplin Ţhinvali de sub armata georgiană şi au început să îndepărteze unităţile georgiene dincolo de zona de responsabilitate a forţelor de menţinere a păcii", a precizat comandantul forţelor terestre, Vladimir Boldirev, citat de Itar-Tass.

 

Georgia îşi va retrage tot contingentul din Irak, anunţă un comandant

Georgia îşi va retrage întregul contingent din Irak, format din 2.000 de soldaţi, imediat ce Statele Unite vor putea furniza transport, a anunţat sâmbătă comandantul unităţii, citat de Reuters.

"Întreaga brigadă din Irak se va întoarce în ţară. Aşteptăm partea americană. Ei ne vor oferi transport", a declarat colonelul Bondo Maisuradze.

Şeful Consiliului de Securitate georgian, Kaha Lomaia, declarase vineri că Georgia va retrage 1.000 de soldaţi din Irak pentru a ajuta la lupta împotriva forţelor ruse din regiunea separatistă Osetia de Sud.

Consiliul de Securitate al ONU nu a ajuns la niciun acord privind conflictul din Osetia de Sud

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind escaladarea conflictului din republica separatistă georgiană Osetia de Sud a fost suspendată şi amânată pentru sâmbătă, participanţii nereuşind să ajungă la un acord, a anunţat preşedintele Consiliului, citat de AFP.

"După consultări bilaterale, am pregătit un proiect de declaraţie", a spus belgianul Jan Grauls, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU. "Însă unii membri au nevoie de mai mult timp, astfel încât am hotărât să ne revedem sâmbătă", a adăugat el.

Grauls nu a precizat la ce oră va fi reluată şedinţa, dar a afirmat că vor avea loc noi consultări bilaterale pe tema documentului.

În şedinţa de vineri a Consiliului de Securitate, Georgia şi Rusia s-au acuzat reciproc pentru escaladarea violenţelor din Osetia de Sud.

Rusia avertizează statele NATO să nu susţină Georgia

Reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a trimis note oficiale ambasadelor statelor membre ale Alianţei prin care le avertizează să nu susţină Georgia, în contextul confruntărilor din Osetia de

Sud, relatează agenţia Interfax, citată de Kommersant în ediţia electronică.

Potrivit lui Rogozin, Rusia avertizează statele membre NATO să nu sprijine Georgia şi pe preşedintele Mihail Saakaşvili.

El a subliniat că Tbilisi a declanşat o agresiune şi acţionează "datorită sprijinului propagandistic al Occidentului".

Dmitri Rogozin a făcut o legătură între ofensiva georgiană asupra Osetiei de Sud şi summitul NATO din România, afirmând că aliaţii au dat un indiciu Georgiei potrivit căruia va fi acceptată pe viitor în Alianţă, iar Mihail Saakaşvili a înţeles că poate lansa atacul.

"Deşi NATO nu vrea să arate că este de partea lui Saakaşvili, la ultimul summit preşedintele a primit permisiunea de a începe o operaţiune militară".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici