Rusia a trimis tancuri în Osetia de Sud înaintea ofensivei georgiene

Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, condamnă în continuare Rusia pentru criza din Georgia, acuzând Moscova că a trimis tancuri în Osetia de Sud înainte ca forţele georgiene să pornească ofensiva la începutul lunii.

17 afișări
Imaginea articolului Rusia a trimis tancuri în Osetia de Sud înaintea ofensivei georgiene

Mihail Saakaşvili, preşedintele Georgiei (Imagine: Mediafax/AFP)

"Primul lucru care s-a întâmplat a fost că tancurile ruse au intrat", a spus Saakaşvili într-un interviu acordat Financial Times. "Din punctul nostru de vedere (armata georgiană, n. red.) a răspuns invaziei ruse", a adăugat el.

Saakaşvili a mai spus că forţele sale au intervenit pentru a îngreuna avansul trupelor ruse în Georgia, intenţionând să se lupte cu acestea timp de trei zile, pentru a trasmite un semnal de alarmă întregii lumi.

Mulţi lideri ai lumii îl acuză pe Saakaşvili că a răspuns atacurilor separatiştilor oseţi asupra satelor de georgieni printr-o încercare periculoasă de a prelua controlul asupra regiunii. Aceasta a condus la contraatacul bine plănuit al ruşilor şi la invadarea Georgiei.

Din punctul de vedere al lui Saakaşvili însă, el nu poartă nici o vină în criza care s-a soldat cu distrugerea armatei georgiene, a podurilor, drumurilor şi a altor infrastrucuri din Georgia, care a generat neîncredere în rândul investitorilor şi care a permis Rusiei să deţină un control mai ferm asupra celor două regiuni separatiste, Osetia de Sud şi Abhazia.

Potrivit Financial Times, după ce conflictul armat s-a încheiat, Saaakaşvili încearcă să rezolve criza poltitică şi economică. Saakaşvili a mai spus că nu intenţionează să demisioneze, după cum i-a cerut Rusia. În prezent, opoziţia georgiană îl susţine, însă a promis că va analiza evenimentele recente, după ce situaţia se va calma.

Preşedintele vrea să refacă infrastructura, ceea ce va dura câteva luni, şi să recâştige încrederea investitorilor. Acesta a precizat că economia Georgiei a suferit pierderi de 1,4 miliarde de euro (două miliarde de dolari).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici