Rusia acordă ajutor umanitar, dar nu şi militar Kîrgîzstanului

Rusia a acordat un ajutor umanitar Kîrgîzstanului, însă nu este dispusă să ofere şi asistenţă militară, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt al Kremlinului, după ce autorităţile de la Bişkek ceruseră sprijin militar pentru a face faţă violenţelor interetnice din sudul ţării.

17 afișări
Imaginea articolului Rusia acordă ajutor umanitar, dar nu şi militar Kîrgîzstanului

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ordonat autorităţilor "să acorde un ajutor umanitar" pentru Kîrgîzstan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ordonat autorităţilor "să acorde un ajutor umanitar" pentru Kîrgîzstan, a afirmat Natalia Timakova, citată de agenţiile de presă ruse.

"Este vorba despre un conflict intern, iar Rusia nu vede, pentru moment, condiţii pentru a participa la rezolvarea acestuia", a adăugat ea, referindu-se la solicitarea de asistenţă militară formulată sâmbătă dimineaţă de autorităţile kirghize.

Preşedintele interimar kirghiz, Rosa Otunbaieva, a cerut sâmbătă Rusiei asistenţă militară pentru a pune capăt violenţelor etnice din sudul ţării, care "au scăpat de sub control". "Am semnat o scrisoare adresată preşedintelui rus Dmitri Medvedev, cerându-i să trimită trupe în Kîrgîzstan", a afirmat Otunbaieva, într-o intervenţie televizată.

"Începând de ieri (vineri - n.red.), situaţia a scăpat de sub control. Avem nevoie de forţe militare externe pentru a readuce situaţia sub control. Din acest motiv am cerut ajutorul Rusiei", a adăugat ea.

Conform ultimului bilanţ anunţat de autorităţi, confruntările interetnice din sudul Kîrgîzstanului s-au soldat cu moartea a peste 65 de persoane şi rănirea altor cel puţin 850.

Guvernul a instaurat vineri starea de urgenţă şi a impus restricţii de circulaţie în zona oraşului Osh, unde au izbucnit joi noaptea confruntări armate între grupuri de uzbeci şi kirghzi.

"Schimburile de focuri continuă, se pot auzi peste tot, mai multe clădiri sunt în flăcări, oamenii sunt speriaţi", a declarat, la televiziunea naţională, un reprezentant al guvernului provizoriu, apreciind că situaţia din sudul ţării este "foarte dificilă".

Guvernul provizoriu a rechemat deja, sâmbătă dimineaţă, ofiţeri de poliţie şi armată aflaţi în retragere, pentru "a contribui la stabilizarea situaţiei". Autorităţile de la Bişkek au anunţat sâmbătă după-amiază extinderea stării de urgenţă şi impunerea de restricţii de circulaţie şi la Jalal-Abad, al doilea mare oraş din sudul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici