Rusia, acuzată că pregăteşte Abhazia pentru un război cu Georgia

Ministrul georgian de Interne, Vano Merabişvili, a declarat că Rusia împinge regiunea separatistă georgiană prorusă Abhazia spre un război cu Georgia, în cadrul unui interviu publicat miercuri de cotidianul rus Kommersant.

21 afișări
Imaginea articolului Rusia, acuzată că pregăteşte Abhazia pentru un război cu Georgia

Rusia, acuzată că pregăteşte Abhazia pentru un război cu Georgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ruşii îi pregătesc pe abhazi pentru război", a spus Merabişvili.

El a subliniat că Abhazia a anunţat recent achiziţionarea unui sistem de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune de tip Buk-M1, care "costă cel puţin 150 de milioane de dolari". "Doar 25 de state din lume au sisteme antiaeriene de clasă asemănătoare", a precizat ministrul georgian.

Dacă Abhazia, "republică nerecunoscută oficial", are bani pentru a-l achiziţiona, acest lucru se datorează faptului că fondurile "vin exclusiv din Rusia", a apreciat el.

Tbilisi a solicitat marţi "scuze" şi "o compensare" din partea Rusiei după ce un raport al misiunii ONU în Georgia (MONUG) a conchis că o aeronavă rusească a doborât un avion georgian fără pilot, fapt dezminţit de Moscova.

Dorinţa Georgiei de a deveni membră NATO exasperează Rusia şi este unul dintre motivele conflictului dintre Tbilisi şi Moscova pe tema celor două teritorii separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud.

Rusia reproşează NATO că ar "destabiliza" Caucazul sprijinind militar Georgia, iar Tbilisi acuză Moscova, care şi-a consolidat legăturile cu republicile nerecunoscute, că ar dori să anexeze aceste teritorii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici