Rusia: Admiterea în NATO a Georgiei şi Ucrainei ar fi o "eroare strategică"

Aderarea Ucrainei şi Georgiei la NATO ar fi "o eroare strategică enormă", a declarat, joi, adjunctul ministrului rus de Externe, după ce liderii Alianţei Nord-Atlantice au promis că în viitor cele două foste republici sovietice ar putea fi integrate.

22 afișări
Imaginea articolului Rusia: Admiterea în NATO a Georgiei şi Ucrainei ar fi o "eroare strategică"

Rusia: Admiterea în NATO a Georgiei şi Ucrainei ar fi o "eroare strategică"

"Aderarea Georgiei şi Ucrainei la Alianţă ar fi o eroare strategică enormă care ar avea consecinţe dintre cele mai grave pentru securitatea pan-europeană", a declarat Aleksandr Gruşko citat de agenţia Interfax.

Potrivit Interfax, Gruşko a făcut aceste declaraţii ca reacţie la afirmaţiile secretarului general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, după ce liderii Alianţei au analizat situaţia Georgiei şi Ucrainei.

Liderii NATO nu au fost de acord cu participarea celor două ţări la Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP), dar au dat asigurări că aspiraţiile celor două foste republici sovietice se vor concretiza într-o bună zi.

Un diplomat NATO a declarat că s-a stabilit ca situaţia Georgiei şi Ucrainei să reanalizată în decembrie, în funcţie de progresele celor două state.

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, apreciază însă că situaţia nu se va schimba până în decembrie.

"Mă îndoiesc că în mai puţin de un an Georgia îşi va putea rezolva problemele teritoriale şi că Ucraina va putea schimba proporţia susţinătorilor integrării NATO", afirmă Rogozin.

Membrii NATO care s-au opus acordării statutului de stat candidat Georgiei au argumentat că un obstacol în calea aderării îl reprezintă conflictele separatiste din Abhazia şi Osetia de Sud. În schimb, în Ucraina, problema o reprezintă nivelul scăzut de susţinere pentru integrarea euro-atlantică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici