Rusia anulează livrarea de rachete S-300 către Iran

Rusia va rambursa Iranului suma plătită de acesta pentru achiziţionarea rachetelor S-300, a căror livrare a fost anulată prin aplicarea unei rezoluţii a ONU privind noi sancţiuni împotriva Teheranului, a declarat joi un oficial rus.

94 afișări
Imaginea articolului Rusia anulează livrarea de rachete S-300 către Iran

Rusia anulează livrarea de rachete S-300 către Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pregătim toate documentele necesare", a declarat Serghei Cemezov, directorul general al companiei naţionale de export de arme Rosoboroneksport, în cadrul unei vizite în Cipru a unei delegaţii care îl însoţeşte pe preşedintele rus Dmitri Medvedev.

"Ar trebui să rambursăm (Iranului) toate fondurile", a declarat el. "Nu avem de ales", a continuat Cemezov.

Discuţiile sunt în curs de desfăşurare între Rusia şi Iran pe această temă, a precizat el. "Bineînţeles, aceştia (iranienii) nu sunt prea mulţumiţi", a adăugat acesta.

Întrebat despre termenul rambursării, Cemezov a declarat că este "puţin probabil ca el să fie fixat în acest an".

El a refuzat să precizeze despre ce sumă este vorba şi a afirmat că Rusia ar putea strânge banii necesari vânzând sistemele S-300, promise iniţial Iranului, unui alt client.

"S-300 este gata. Trebuie vândut, dacă îl vom vinde cuiva ...", a declarat el.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a anunţat la 22 septembrie că a interzis livrarea de rachete S-300 Iranului, aplicând astfel rezoluţia ONU din iunie privind noi sancţiuni împotriva Teheranului, o decizie aşteptată după mai multe luni de discuţii între oficialii ruşi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici