Rusia ar putea abandona START, dacă scutul antirachetă îi ameninţă potenţialul nuclear

Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage din tratatul de dezarmare nucleară START, a cărui semnare este prevăzută joi, la Praga, dacă scutul antirachetă american ameninţă potenţialul său nuclear, a avertizat marţi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

32 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea abandona START, dacă scutul antirachetă îi ameninţă potenţialul nuclear

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia ar putea ieşi din tratatul START dacă dezvoltarea cantitativă şi calitativă a potenţialului de apărare antirachetă al Statelor Unite începe să afecteze eficacitatea forţelor nucleare strategice", a afirmat Lavrov.

El a precizat însă că, în stadiul actual, proiectul scutului antirachetă "nu pune în pericol stabilitatea strategică, nu creează riscuri pentru forţele strategice nucleare ruse".

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe a apreciat că noul tratat ruso-american de dezarmare nucleară START arată un "nou nivel de încredere" în relaţia dintre cei doi foşti inamici din Războiul Rece.

El a salutat în special faptul că acordul, care urmează să înlocuiască tratatul START din 1991, expirat la sfârşitul lui 2009, prevede paritatea între cele două ţări.

Ministrul a subliniat astfel că prevederile "discriminatorii" faţă de Rusia, conţinute de precedentul acord, au fost suprimate.

Moscova a obţinut din partea Statelor Unite ca noul acord să stabilească o "legătură" între armamentul strategic ofensiv şi sistemele antirachetă, însă tratatul nu impune limite concrete Washingtonului în acest domeniu.

Acest dosar afectează relaţiile ruso-americane de mai mulţi ani. Washingtonul a suspendat în septembrie un prim proiect al scutului antirachetă criticat de Rusia, dar Moscova afirmă că are în continuare "întrebări serioase" cu privire la noua versiune.

Noul tratat START privind reducerea arsenalelor nucleare american şi rus va fi semnat de preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev joi, la prânz (13.00, ora României), la Castelul Praga, a relatat luni agenţia CTK, citând o "sursă diplomatică".

Semnarea tratatului, care va înlocui acordul semnat în 1991 şi care a expirat la 5 decembrie 2009, va fi precedată de o discuţie a celor doi şefi de stat, care vor aborda mai multe subiecte, potrivit CTK.

Obama şi Medvedev au făcut din semnarea unui nou acord de dezarmare nucleară piatra de temelie a relansării relaţiilor ruso-americane, care s-au deteriorat mult în ultimii ani ai preşedinţiei lui George W. Bush.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici