Rusia avertizează: Legea ucraineană privind reintegrarea regiunii Donbas, o pregătire pentru un nou război/ Ce răspunde Poroşenko

Legea adoptată de către Parlamentul ucrainean privind reintegrarea regiunii Donbas este percepută ca o pregătire pentru un nou război, a transmis joi Ministerul rus de Externe, relatează site-ul agenţiei Tass.

3653 afișări
Imaginea articolului Rusia avertizează: Legea ucraineană privind reintegrarea regiunii Donbas, o pregătire pentru un nou război/ Ce răspunde Poroşenko

Rusia avertizează: Legea ucraineană privind reintegrarea regiunii Donbas, o pregătire pentru un nou război

"De când a fost aprobat în primă lectură (6 octombrie 2017), documentul, deşi a suferit anumite corecţii, şi-a păstrat principala orientare - de a confirma, prin intermediul legislaţiei, politica Kievului pentru soluţionarea <<problemei din Donbas>> prin utilizarea forţei. În esenţă, Poroşenko primeşte puteri aproape dictatoriale pentru a suprima dizidenţa şi nemulţumirea. Acest demers nu poate fi numit altfel decât o pregătire pentru un nou război", se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Moscova.

Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a declarat că legea privind reintegrarea regiunii Donbas este incompletă şi conţine multe dispoziţii care nu pot fi transpuse în practică.

"Ştiu sigur că această lege are foarte multe bombe juridice subterane care vor provoca mici cataclisme şi o apocalipsă pentru oamenii din Donbas. Ce înseamnă? Mici apocalipse ajung la aceşti oameni sub forma imposibilităţii de a folosi acele dispoziţii în viaţa de zi cu zi", a spus Matios.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, joi, legea privind reintegrarea regiunii Donbas, document care cataloghează "autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk" drept "teritorii ocupate", fiind introdusă noţiunea de "agresiune a Rusiei".

Poroşenko: Legea privind reintegrarea regiunii Donbas este un semnal de unitate naţională

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat, joi, că legea adoptată de către Parlamentul de la Kiev privind reintegrarea regiunii Donbas este un semnal de unitate naţională, relatează site-ul agenţiei UNIAN.

"Proiectul de lege privind reintegrarea regiunii Donbas a fost adoptat de majoritatea constituţională. Le sunt foarte recunoscător tuturor parlamentarilor pentru sprijinirea strategiei mele prezidenţiale de eliberare a Donbasului. Acest lucru arată că Parlamentul nostru ştie când este necesară unitatea. În ciuda criticilor violente aduse proiectului de lege, voturile au susţinut legea prezidenţială. Vom continua să deschidem căi pentru reintegrarea pământurilor ucrainene ocupate prin mijloace politice şi diplomatice. Acesta este un semnal atât pentru Donbas, cât şi pentru Crimeea, că sunt parte integrantă a Ucrainei", a spus Poroşenko.

La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează şi care includ oraşele Doneţk şi Lugansk. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici