Rusia cere la ONU încetarea focului în conflictul dintre Israel şi Hamas

Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite a cerut vineri o „încetare a focului” în Fâşia Gaza şi Israel, în timp ce dă vina pe Statele Unite pentru conflictul în curs.

356 afișări
Imaginea articolului Rusia cere la ONU încetarea focului în conflictul dintre Israel şi Hamas

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Proiectul de rezoluţie al Rusiei, prezentat Consiliului de Securitate, solicită o încetare „imediată” a focului şi eliberarea în siguranţă a tuturor ostaticilor şi „condamnă cu fermitate violenţa şi ostilităţile îndreptate împotriva civililor şi toate actele de terorism”.

Documentul nu a numit în mod specific Hamas, gruparea militantă care guvernează Fâşia Gaza, ce a atacat sâmbătă, 7 octombrie, Israelul şi a ucis 1.300 de persoane, majoritatea civili.

Hamas, clasificată drept organizaţie teroristă de Uniunea Europeană şi Statele Unite, a luat aproximativ 150 de ostatici, au spus autorităţile din Israel.

Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate să condamne islamiştii palestinieni şi atacul lor, cel mai mortal din istoria Israelului.

Israelul a răspuns incursiunii printr-un bombardament cu rachete asupra Fâşiei Gaza, ucigând cel puţin 1.900 de oameni, în mare parte civili, inclusiv peste 600 de copii.

„Suntem convinşi că Consiliul de Securitate trebuie să acţioneze pentru a pune capăt vărsării de sânge şi a relua negocierile de pace în vederea înfiinţării unui stat palestinian aşa cum ar fi trebuit să fie făcut atât de mult timp în urmă”, a declarat ambasadorul Vasili Nebenzia după încheierea şedinţei Consiliului de Securitate de vineri.

Nebenzia a spus că au existat răspunsuri pozitive la proiectul de rezoluţie în rândul unor state membre.

El a învinuit, de asemenea, Statele Unite că poartă „responsabilitatea pentru războiul care se profilează din Orientul Mijlociu” şi a criticat-o pe şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că „închide ochii la atacurile forţelor aeriene israeliene asupra infrastructurii civile din Fâşia Gaza”.

Consiliul de Securitate este împărţit în mod regulat pe probleme israeliano-palestiniene. Membrii au vorbit cu prudenţă despre rezoluţie după şedinţă.

„Proiectul de rezoluţie a apărut cu doar două minute înainte să intrăm în şedinţa consiliului”, a declarat ambasadorul britanic Barbara Woodward.

"Cred că pentru ceva care este la fel de important ca acesta, am văzut deja cât de mult a fost distrusă viaţa umană. Avem nevoie de timp pentru consultări, consultări serioase".

Ambasadorul chinez Zhang Jun a spus că „există un consens în curs de dezvoltare cu privire la preocupările umanitare”, adăugând: „Suntem deschişi la toate eforturile care vor ajuta la încetarea focului, la reducerea tensiunii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici