Rusia cere sprijinul Braziliei la FMI şi Banca Mondială pentru a contracara sancţiunile occidentale

Rusia a cerut sprijinul Braziliei în cadrul Fondului Monetar Internaţional, al Băncii Mondiale şi al grupului de economii de top G20 pentru a o ajuta să contracareze sancţiunile paralizante impuse de Occident de când a invadat Ucraina, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

7979 afișări
Imaginea articolului Rusia cere sprijinul Braziliei la FMI şi Banca Mondială pentru a contracara sancţiunile occidentale

Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, i-a scris ministrului economiei, Paulo Guedes, cerând "sprijinul Braziliei pentru a preveni acuzaţiile politice şi tentativele de discriminare în instituţiile financiare internaţionale şi în forurile multilaterale".

"În culise se lucrează în cadrul FMI şi al Băncii Mondiale pentru a limita sau chiar expulza Rusia din procesul decizional", a scris Siluanov. El nu a detaliat obstacolele în calea participării Rusiei la aceste instituţii, iar acuzaţiile sale nu au putut fi verificate în mod independent.

Scrisoarea, care nu menţionează războiul din Ucraina, este datată 30 martie şi a fost transmisă ministrului brazilian de către ambasadorul Rusiei la Brasilia miercuri, scrie Reuters.

"După cum ştiţi, Rusia traversează o perioadă dificilă de turbulenţe economice şi financiare cauzate de sancţiunile impuse de Statele Unite şi aliaţii lor", a declarat ministrul rus.

Aproape jumătate din rezervele internaţionale ale Rusiei au fost îngheţate, iar tranzacţiile de comerţ exterior sunt blocate, inclusiv cele cu partenerii săi din economia de piaţă emergentă, a declarat Siluanov.

"Statele Unite şi sateliţii lor urmăresc o politică de izolare a Rusiei de comunitatea internaţională", a adăugat el.

Preşedintele brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, care a vizitat Moscova cu doar câteva zile înainte de invazie, a menţinut Brazilia neutră în criza ucraineană şi nu a condamnat invazia, atrăgând critici din partea administraţiei Biden.

Bolsonaro şi-a exprimat "solidaritatea" atunci când l-a vizitat pe preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin, pe 16 februarie, cu aproximativ o săptămână înainte de începerea invaziei.

 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici