Rusia consideră că independenţa Kosovo ar putea genera o "reacţie în lanţ"

Rusia a avertizat luni statele occidentale că recunoaşterea unei declaraţii unilaterale a independenţei Kosovo ar putea provoca "o reacţie în lanţ" de probleme în Balcani şi nu numai.

1 afișare
Imaginea articolului Rusia consideră că independenţa Kosovo ar putea genera o "reacţie în lanţ"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

"Vreau să subliniez că proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo şi recunoaşterea unei astfel de independenţe nu va rămâne fără consecinţe", a precizat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, după expirarea oficială a datei-limită pentru negocierile dintre sârbi şi albanezi.

"Va genera o reacţie în lanţ în Balcani şi alte zone ale lumii", a declarat el, după o serie de discuţii cu preşedintele cipriot Tassos Papadopoulos. "Cei care concep astfel de planuri trebuie să cântărească foarte atent consecinţele", a adăugat el.

Lavorv a fost întrebat care va fi reacţia Rusiei în cazul unei independenţe unilaterale a Kosovo şi recunoaşterea sa de către state terţe.

"Într-un astfel de caz aceste ţări ar încălca legislaţia internaţională. Nu vom sprijini o încălcare a legislaţiei internaţionale", a explicat Lavrov.

Pe de altă parte, Rusia este de părere că datele-limită pentru un acord privind viitorul provinciei sârbe Kosovo nu sunt constrângătoare şi pot afecta încercările pentru găsirea unei soluţii.

Negocierile dintre sârbii şi albanezii din Kosovo, care vor independenţa, nu au ajuns la un acord până la termenul-limită de 10 decembrie.

"Datele-limită artificiale impuse de cei din afară nu vor funcţiona şi credem că în cazul provinciei Kosovo aceste calendare nu sunt constrângătoare", a declarat Lavrov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici