Rusia dă vina pe utilizarea telefonului mobil de către soldaţii săi pentru atacul mortal cu rachete

Ministerul rus al Apărării a acuzat miercuri utilizarea ilegală a telefoanelor mobile de către soldaţii săi pentru atacul mortal cu rachete din Ucraina care a ucis 89 de militari, relatează Reuters.

5955 afișări
Imaginea articolului Rusia dă vina pe utilizarea telefonului mobil de către soldaţii săi pentru atacul mortal cu rachete

Rusia dă vina pe utilizarea telefonului mobil de către soldaţii săi pentru atacul mortal cu rachete

Moscova a declarat anterior că 63 de soldaţi ruşi au fost ucişi în atacul din weekend. Reacţia ministerului a venit pe fondul furiei crescânde a unor comentatori ruşi, care sunt din ce în ce mai vocali cu privire la ceea ce ei consideră a fi o campanie lipsită de curaj în Ucraina.

Cea mai mare parte a furiei de pe reţelele de socializare a fost îndreptată împotriva comandanţilor militari, mai degrabă decât împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, care nu a comentat public atacul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru rachete ucrainene au lovit o cazarmă rusă temporară aflată într-un colegiu profesional din Makiivka, oraş geamăn al capitalei regionale Donetsk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei.

Deşi a fost lansată o anchetă oficială, principalul motiv al atacului a fost în mod clar utilizarea ilegală în masă a telefoanelor mobile de către militari, a declarat ministerul.

"Acest factor a permis inamicului să urmărească şi să determine coordonatele locaţiei soldaţilor pentru un atac cu rachete", a precizat acesta într-un comunicat emis miercuri, imediat după ora 01.00 la Moscova (22.00 GMT marţi).

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care rareori comentează atacuri militare ucrainene specifice, nu a făcut nicio menţiune despre atac într-un discurs video marţi, în care a declarat că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă majoră.

"Nu avem nicio îndoială că actualii stăpâni ai Rusiei vor arunca tot ce le-a mai rămas şi pe toţi cei pe care îi pot aduna pentru a încerca să întoarcă cursul războiului şi cel puţin să întârzie înfrângerea lor", a declarat Zelenski.

"Trebuie să perturbăm acest scenariu rusesc. Ne pregătim pentru acest lucru. Teroriştii trebuie să piardă. Orice încercare de nouă ofensivă a lor trebuie să eşueze", a continuat el.

Armata ucraineană a declarat că a lansat o lovitură care a dus la pierderea de echipamente şi, posibil, de personal rusesc în apropiere de Makiivka, dar nu a oferit alte detalii.

Bloggerii naţionalişti ruşi şi unii oficiali pro-ruşi din regiune au estimat că numărul morţilor de la Makiivka se ridică la câteva sute, deşi unii spun că aceste estimări sunt exagerate.

Generalul Valery Zaluzhny, comandantul şef al forţelor armate ucrainene, a declarat că situaţia de pe linia frontului din apropierea oraşului Bakhmut din estul ţării este deosebit de dură.

Forţele ruseşti au încercat în mod repetat să cucerească Bakhmut şi zona înconjurătoare, în unele cazuri avansând literalmente peste cadavrele propriilor soldaţi, a scris Zaluzhny pe aplicaţia de mesagerie Telegram, spunând că forţele ucrainene rezistă.

Un grup patriotic puţin cunoscut, care sprijină văduvele soldaţilor ruşi, îi cere lui Putin să ordone o mobilizare pe scară largă a milioane de oameni şi să închidă graniţele pentru a asigura victoria în Ucraina.

Zelenski a reiterat afirmaţiile ucrainenilor potrivit cărora Moscova plănuieşte o mobilizare la scară largă, un pas despre care oficialii ruşi spun că nu este luat în considerare în prezent.

Putin intenţionează să vorbească miercuri cu preşedintele turc Tayyip Erdogan, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Interfax, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de conversaţii pe care cei doi le-au avut de la începutul războiului.

Turcia a acţionat ca mediator alături de Naţiunile Unite anul trecut pentru a stabili un acord care să permită exporturile de cereale din porturile ucrainene, dar şansele unor discuţii de pace serioase par îndepărtate, mai ales că luptele continuă să facă ravagii.

Generalul ucrainean Zaluzhny, rezumând o convorbire telefonică de marţi cu preşedintele Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, i-a mulţumit americanului pentru că a contribuit la asigurarea furnizării de sisteme de arme antirachetă despre care Kievul spune că doboară din ce în ce mai multe rachete ruseşti care vizează centralele electrice.

Zaluzhny a declarat că a discutat despre echipamentele de care Ucraina are nevoie pentru a-şi spori şansele împotriva Rusiei.

"Chiar acum este momentul în care, împreună cu partenerii noştri, ar trebui să ne consolidăm apărarea", a declarat Zelenski.

Între timp, premierul britanic Rishi Sunak i-a spus lui Zelenski că poate conta pe sprijinul Marii Britanii pe termen lung "aşa cum a demonstrat-o recenta livrare a peste 1.000 de rachete antiaeriene", a declarat marţi biroul lui Sunak.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici